Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nog steeds twijfels over kwaliteit hartafdeling St Radboud

NIJMEGEN - Hoogleraar cardio-anesthesiologie J. Damen van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen betwijfelt of de situatie op de hartafdeling zo is verbeterd dat er weer operaties mogen worden uitgevoerd. Hij zei dat gisteren in een documentaire van het televisieprogramma Zembla.
Nog steeds twijfels over kwaliteit hartafdeling St Radboud

Op de vraag of hij zelf onder het mes zou willen gaan in zijn eigen ziekenhuis, antwoordt hij niet bevestigend. In plaats daarvan zegt hij blij te zijn dat patiënten in Nederland zelf mogen kiezen door welke arts ze zich laten behandelen.

’Niet uitzenden’

De Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen (CRAZ), de medezeggenschapsraad van patiënten van het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum St Radboud, had de VARA en NPS vrijdag gevraagd de documentaire van Zembla over het Radboudziekenhuis niet uit te zenden. Volgens de cliëntenraad is de uitzending niet in het belang van de patiënten en worden “oude wonden opengereten”. De patiëntenraad zegt vertrouwen te hebben in de verbeteringen die worden doorgevoerd in het hartcentrum.

Operatieverbod

De Inspectie voor de Gezondheidszorg legde het hartcentrum van het Radboudziekenhuis in mei een operatieverbod op. Eind 2005 lekte uit dat er op de afdeling twee keer zoveel patiënten na operaties stierven dan in andere centra. In 2004 zouden zeven patiënten een vermijdbare dood zijn gestorven.

E-mail

Het nieuws van het hoge sterftecijfer kwam naar buiten, nadat Damen zijn collega’s daarover een e-mail had gestuurd. Hij probeerde de situatie te verbeteren. Damen zit nu ziek thuis. Het ziekenhuis had hem in 2005 juist aangetrokken om de jarenlange problemen op de hartafdeling op te lossen.

Inspectie

De inspectie beslist binnenkort of het management op de hartafdeling zo goed genoeg is dat er weer patiënten mogen worden geopereerd.

’Geen enkele garantie’

Damen staat niet alleen. Ook een voormalig lid van de raad van toezicht van het ziekenhuis, en oud-vaatchirurg, F. Buskens, zegt in de documentaire dat “er geen enkele garantie is” dat de hartafdeling nu beter functioneert. Er zijn volgens hem weliswaar allerlei nieuwe procedures afgesproken, maar de werkelijke verandering moet naar zijn mening komen uit de mentaliteitsverandering bij specialisten en ander personeel. Hij heeft er een hard hoofd in of die verandering zich heeft voorgedaan.

Beledigd

Volgens Damen reageerden de specialisten van de hartafdeling zeer “beledigd”, toen uitlekte dat ze hun werk niet goed deden. Ook in de periode daarna bleek volgens de professor niet dat ze spijt of schuldgevoelens hadden. Toen het rapport van de inspectie vernietigend oordeelde over hun werk, reageerden de artsen volgens Damen “alsof het een ander ziekenhuis betrof”, met een “laisser faire-houding”. Hij noemt die houding een voorbeeld van “academische arrogantie”.

’Hoogstens wat slordigheden’

Het hoofd cardiologie, prof. F. Verheugt, van het Radboudziekenhuis sprak in de media lange tijd tegen dat zijn afdeling niet goed functioneerde. Hij zei onder meer dat er hoogstens wat slordigheden waren begaan met het toedienen van bloedverdunners. Inspecteur J. Vesseur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) spreekt daarover in de uitzending zijn verbazing uit. Hij zegt “verontwaardigd” te zijn geweest, toen hij het hoorde. Verheugt moet volgens de inspecteur hebben geweten dat zijn verhaal niet klopte.

’Grote dienst bewezen’

Inspecteur Vesseur vindt het een slechte zaak dat klokkenluider Damen nu ziek thuis zit. Volgens hem moet de raad van bestuur van het St Radboudziekenhuis zich goed realiseren dat Damen met zijn melding het ziekenhuis een grote dienst heeft bewezen. De hoge sterfte onder de patiënten was anders niet aan het licht gekomen.

Medewerking geweigerd

De leiding van het ziekenhuis heeft geweigerd aan de documentaire van Zembla mee te werken. Een woordvoerder bevestigde vrijdag dat het St Radboud het personeel expliciet heeft verboden met journalisten van het programma te praten. (ANP)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.