Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NU’91 telt 1135 meldingen onderbezetting zorg

Mark van Dorresteijn
Op het onlinemeldpunt van beroepsorganisatie NU'91 zijn afgelopen zomer 1135 meldingen binnengekomen over onderbezetting in zorginstellingen. Dat laat een woordvoerder van de organisatie weten. Het meldpunt is gisteren gesloten.
NU’91 telt 1135 meldingen onderbezetting zorg

In de zomer valt wegens vakantie veel personeel in zorginstellingen weg, legt de woordvoerder uit. “Vervangers, als die er al zijn, zijn vaak niet goed uitgerust voor de taak.”

Meldingen

Het grootste gedeelte van de meldingen is, net als vorig jaar, afkomstig van medewerkers van verpleeghuizen. Dit jaar steeg echter ook het aantal meldingen over ziekenhuizen flink ten opzichte van 2009. Volgens de woordvoerder komt dat doordat vorig jaar een aantal ziekenhuizen de operatiekamers sloten of minder dagbehandelingen planden in weken dat veel medewerkers op vakantie waren. Dit jaar moesten alle afdelingen open blijven, ook al was er onvoldoende personeel aanwezig, omdat de ziekenhuizen het geld hard nodig hebben, aldus de woordvoerster.

Schrijnende situaties

Het onlinemeldpunt, dat op 21 juli werd geopend, bracht veel schrijnende situaties aan het licht. “Zo kwam er een melding binnen over een verpleeghuis waar bewoners pas om 12.00 uur uit hun bed werden gehaald. In een andere instelling werden bewoners juist al om half vier naar bed gebracht om de avonddienst te ontlasten”, stelt de woordvoerder. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

NU’91 in actie tegen onderbezetting zorg

NU’91: ‘Jaarlijkse loonverhoging cao VVT is schone schijn’

NU’91 vindt verbod Zweedse band onrealistisch

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Dit is nog maar het Topje van de ijsberg. Het zijn niet alleen de verpleeg- en verzorgingshuizen , maar ook de ziekenhuizen. Het jaar 2011 komt er aan en dan wordt het echt een groot probleem voor veel Clienten die gebruik moeten maken van Zorginstellingen. De ” Grote Zorg-Bezuinigings-Operatie” is dan een feit met Miljarden minder Euros voor de ZorgInstellingen met alle gevolgen op de werkvloer. Politici laat dit a.u.b.niet toe , dat dit gaat gebeuren en laat je Stem in de Tweede en Eerste Kamer HARD horen !

  2. Lees alle reacties
  3. Zijn we in Nederland “alert-fatigue”? Zien we dit soort berichten niet meer? Klikken we ze weg, zappen of kijken we liever een andere kant op? Wie neemt er hier zijn verantwoordelijkheid? Waarschijnlijk de medewerker die zich (blijkbaar terecht!) niet begrepen voelt en een andere baan gaat zoeken.
    Het beeld van weeshuizen waar meerdere verwaarloosde kinderen aan een en hetzelfde bed vastgebonden moeten zitten om “de zorg” te ontlasten komt helaas iets te snel maar wel spontaan bij mij op.
    Bah!