Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NVB: ‘Bouwstop komt niet door kredietcrisis’

De stagnatie van bouwprojecten in de zorg komt niet door de kredietcrisis, maar door de overgang naar het nieuwe bouwregime. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een brief aan minister Klink van VWS.
NVB: ‘Bouwstop komt niet door kredietcrisis’

Klink had om de mening van de NVB gevraagd op verzoek van de Tweede Kamer. In een Algemeen Overleg over kapitaallasten vroegen diverse Kamerleden of het wenselijk was dat de overheid vanwege de kredietcrisis extra garanties zou afgeven voor bouwprojecten. Maar de NVB vindt dat niet nodig, omdat de stagnatie van de bouw van zorgorganisaties vooral komt door de overgang naar een nieuw bouwregime. Zorginstellingen lopen voortaan risico over hun investeringen, waar voorheen de overheid garant stond voor aflossing van de kapitaallasten.

Bouwkosten

“Het beeld dat banken vanwege de kredietcrisis bouwplannen niet meer financieren, klopt niet”, zegt Michel van Schaik, voorzitter van de NVB-werkgroep gezondheidszorg en directeur gezondheidszorg Rabobank. “Zorginstellingen houden bestaande bouwplannen nog eens kritisch tegen het licht om door te rekenen of ze de bouwkosten wel zelf kunnen ophoesten. Daar bestaat onzekerheid over. Dat effect zou ook zonder de kredietcrisis zijn opgetreden.”

Nieuw bouwregime

Voor goede plannen is het nog steeds mogelijk om financiering te krijgen, benadrukt Van Schaik, mits er maar een goede onderbouwing is dat de investeringen kunnen worden terugverdiend in de bedrijfsvoering. Het valt hem dat zorginstellingen nog steeds doorgaan met bouwplannen die zijn gebaseerd op de oude normen van het Bouwcollege. Daarbij stonden soberheid en doelmatigheid centraal, terwijl de toekomstige tijd andere eisen stelt aan gebouwen. “Door het nieuwe bouwregime is het mogelijk om veel hoogwaardiger en aantrekkelijker te bouwen.”

Budgettair kader zorg

Verder vindt de NVB dat de overheid binnen het budgettair kader zorg ruimte moet scheppen voor de veranderingen in het bouwregime. De overheid heeft in het oude budgetsysteem regels gedicteerd waardoor de balanswaarde van het vastgoed in de zorg structureel is overschat. De huidige boekwaarde is gebaseerd op afschrijvingstermijnen van wel vijftig jaar. Bij de overgang naar het nieuwe bouwregime zullen zorginstellingen de hoge boekwaarde op hun balans moeten corrigeren. Dat zal ten koste gaan van het eigen vermogen. “En zorginstellingen zijn qua vermogenspositie toch al kwetsbaar. Het is niet fair als de overheid de risico’s van huisvesting over de schutting gooit en tegelijkertijd onvoldoende ruimte biedt om vermogen op te bouwen. Op den duur loop je dan vast.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NVZ: ‘Onzekerheid nekt nieuwbouw’

Rapport Havermans geeft geen uitsluitsel bouwende ziekenhuizen

Bouwstop dreigt in care

Woensdag 5 november organiseert Zorgvisie het Bouwcongres ‘Bouwen in onzekere tijden’.

Bekijk het programma>>

2 REACTIES

  1. Zorginstellingen die een goed onderbouwd Ondernemersplan ( Kosten/Baten) hebben , moet de Overheid een Staats-Garantie geven. Ook kijkend naar de werkgelegenheid voor heel veel werknemers en de clienten-zorg, die kwaliteit wil.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.