Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVvP: ‘Zorgverzekeringswet beste plek voor jeugd-ggz’

Redacteur Zorgvisie
De Jeugdwet staat een goede uitvoering van kinder- en jeugdpsychiatrie in de weg. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) in aanloop naar de bespreking van de begroting voor Jeugd.
Teddy-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

De NVvP pleit ervoor dat kinder- en jeugdpsychiatrie vanuit de Zorgverzekeringswet worden gefinancierd. De vereniging noemt het ‘verbijsterend’ dat een groot aantal gemeenten vorig jaar geld heeft overgehouden op het jeugdbudget. ‘Met spoed moeten er eenduidige en landelijke afspraken komen over de toegang tot kinder- en jeugdpsychiatrie, de minimale kwaliteit van de geleverde zorg en de afname van administratieve lasten’, schrijft de NVvP in een bericht.  

Problemen met gemeenten en jeugd-ggz
De vereniging vraagt gemeenten daarnaast om niet op de stoel van behandelaars te gaan zitten. Dat gebeurt nu onterecht, vindt de NVvP, omdat ze vanwege de Jeugdwet een dubbele rol hebben gekregen. Gemeenten mogen zowel over de doorverwijzingen als over het budget voor jeugdzorg beslissen. Daarnaast hanteren alle gemeenten verschillende regels rondom inkoop, verantwoording, facturering en controle van de zorg die is geleverd, stelt de NVvP. Dat heeft ertoe geleid dat de administratieve lasten voor jeugdzorgaanbieders zijn toegenomen. ‘Een vrijgevestigde kinder- en jeugdpsychiater heeft gemiddeld met dertig verschillende gemeenten te maken. Jaarlijks wordt hierdoor naar schatting 18 miljoen euro extra besteed aan administratie. Geld dat bedoeld is voor onze patiëntenzorg.’
De Tweede Kamer behandelt de begroting voor Jeugd vandaag. 

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.