Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NVZ in cassatie tegen besluit ziekenhuiskorting

Mark van Dorresteijn
De NVZ vereniging van ziekenhuizen gaat in cassatie tegen het besluit van het hooggerechtshof in Den Haag dat de minister van VWS volgend jaar de ziekenhuizen meer dan 300 miljoen euro mag korten. Dat heeft de NVZ vrijdag bekendgemaakt.
NVZ in cassatie tegen besluit ziekenhuiskorting

De minister wilde de ziekenhuizen met 549 miljoen euro korten, omdat zij hun budget vorig jaar met dat bedrag zouden hebben overschreden. De korting is verlaagd tot 314 miljoen euro, maar de ziekenhuizen blijven van mening dat die onrechtmatig is omdat zij niet de oorzaak zijn van de overschrijdingen.

Wie is verantwoordelijk?

De rechtbank in Den Haag stelde de ziekenhuizen in het gelijk, maar het hof oordeelde in hoger beroep anders. De ziekenhuizen willen dat de Hoge Raad zich over de kwestie buigt om de korting alsnog van tafel te krijgen en om helder te krijgen wie verantwoordelijk is voor de budgetoverschrijdingen.

Gevolgen voor soliditeit

De ziekenhuizen stellen dat de overheid zelf medeverantwoordelijk is voor de overschrijdingen en ze vinden bovendien dat de minister de hoogte van de opgelegde korting onvoldoende heeft onderbouwd. Ook waarschuwen zij dat de bezuiniging aanzienlijke gevolgen zal hebben voor de financiële soliditeit van ziekenhuizen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Schippers bereid tot uitsmeren ziekenhuiskorting

NVZ overweegt stap naar hoge raad om ziekenhuiskorting

Klink in beroep tegen uitspraak ziekenhuiskorting

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Opmerking voor de redactie: Ik lees graag Zorgvisie. Vanuit deze belangstelling een oproep om ietwat preciezer om te gaan met uw juridische berichtgeving. Niet het “hooggerechtshof in Den Haag”, maar het gerechtshof ‘s- Gravenhage heeft in deze zaak geoordeeld. Het heeft ook niet een “besluit” genomen (dat doet een besuutsorgaan als de NZa), maar een arrest gewezen.
    De bij het bericht geplaatste foto lijkt niet een foto van een Nederlands rechterlijk college te zijn (en al helemaal niet van het gerechtshof ‘s-Gravenhage), maar – zo te zien aan de hand van de houten lambrizering en de beffen van kant – van het Internationale Hof van Justitie, ook gevestigd te ‘s-Gravenhage.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.