Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

NVZ roept politici op tot rust in de zorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen pleit voor rust in het zorgveld. Ze vraagt politici om ziekenhuizen de kans te geven om de afspraken in het hoofdlijnenakkoord 2012-2015 uit te voeren.
NVZ roept politici op tot rust in de zorg

Een stelsel van gereguleerde marktwerking is de beste manier om efficiënte en klantvriendelijke patiëntenzorg mogelijk te maken, zegt de NVZ.

NMa

Volgens de NVZ weten alle partijen in de zorg hun rol binnen de ingezette hervormingen steeds beter te spelen. Van de NMa vraagt de NVZ heldere regels voor het opzetten van verschillende samenwerkingsverbanden.

Tegen marktwerking

Niet bij alle partijen vindt de oproep van de NVZ weerklank. Tijdens het Grote Zorgdebat op 29 augustus toonden SP en PvdA zich grote tegenstanders van de huidige, gereguleerde marktwerking. De SP ziet het zelfs als breekpunt tijdens een mogelijke kabinetsformatie, zo zei SP Tweede Kamerlid Henk van Gerven. PvdA Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester: ‘Marktwerking is gierend uit de hand gelopen, dus daar willen we vanaf. Het is onverteerbaar dat een bestuurder honderd keer meer verdient dan de verpleegkundige die keihard werkt en aan het bed van de patiënt staat.’

Macrobeheersingsinstrument

Andere partijen willen de marktwerking behouden. Om de oplopende zorgkosten verder te drukken, willen zij meer gebruik maken van het macrobeheersingsinstrument, een strafkorting op overproductie, en inkrimping van het specialistenbudget. De PVV vindt een keuze niet nodig, zo stelt Fleur Agema het: ‘Marktwerking of geen marktwerking, het maakt allemaal niet uit. Gooi de regels eruit, geef professionals de vrijheid terug en dan wordt de zorg vanzelf goedkoper.’ (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Erik van ’t Woud

Lees meer:

Politiek wil extra bezuinigen op de zorg

Eigen risico niet heilig voor SP

Het Grote Zorgdebat (verslag)

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

6 REACTIES

  1. Ik betreur dat sommige politica geen rekening houden met cijfers, feiten en consequenties voordat ze met dergelijke ideeën komen. Juridisch gezien is het bijna onmogelijk om alle medische specialisten te dwingen om in dienst van de ziekenhuizen te komen. Bovendien zal dit de overheid ongeveer 2,3 miljard kosten! Tevens zal dit leiden tot langere wachtlijsten en bureaucratie. In plaats van dergelijke acties kunnen de politica er beter voor zorgen dat de studie medicijnen en medische specialisten toegankelijker wordt. Op deze wijze kunnen wij meer artsen en medische specialisten krijgen, waardoor men bereid is om voor minder geld te werk te gaan.

  2. Lees alle reacties
  3. Nu kun je vaststellen hoever de NVZ en consorten van de zorgleiding van de werkelijkheid af staan. “Breng rust en voer het zorgakkoord uit van 2012-2015”. Na 8 sept 2012 kan dat volledig omgeduwd worden. Ze zijn echt NERGENS MEE BEZIG. Doe bij die “super leidinggevenden” (die 3x de Balkenende norm “verdienen”) 1 (lees een) euro van hun riante salaris af en ze worden gruwelijk actief tot die euro terug is. Ik heb het echt bij Philips meegemaakt.

  4. Waarom nou weer inkrimping specialistenbudget. Vergeet iedereen dan dat de afgelopen jaren al vele tientallen procenten door de specialisten is ingeleverd??? Geen enkele andere beroepsgroep heeft zoveel ingeleverd.
    Kijk eens naar overhead die opgetuigd is naar aanleiding van DBC/DOT, verrekenkantoren, salarissen van zorgverzekeraars, steeds meer administratief personeel om alle getalletjes die de verzekeraars wensen aan te leveren. Daar haal je je bezuinigingen vandaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.