Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NVZ uit kritiek op regeerakkoord

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ziekenhuizen vrezen 250 miljoen euro te moeten inleveren omdat er geld moet naar de wijkverpleegkundigen. Een verlaging van de groeiruimte van 2,5 naar 2 procent staat al ingeboekt vanaf 2015.
NVZ uit kritiek op regeerakkoord

Dit zijn een paar “kritische kanttekeningen”, die de NVZ zet bij het regeerakkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten. NVZ-directeur Margot van der Starre: ‘De toekomst zal uitwijzen of de groeiruimte terug kan naar 2 procent. Dat is afhankelijk van de ontwikkeling van de zorgvraag.’

Overheidsbijdrage arbeidskosten

Ook staat de ziekenhuizen uitstel te wachten van de bijdrage die de overheid levert aan de arbeidskosten. Het regeerakkoord vermeldt dat het ova-convenant per 1 januari 2016 wordt opgeschort. Van der Starre: ‘De continuïteit van die bijdrage staat op de lange termijn op de tocht. Daarmee zou het aantal handen aan het bed onder druk komen te staan.’ Over het geld dat naar de bekostiging van wijkverpleegkundigen zou gaan, gaat de NVZ zich nader laten informeren door VWS. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Lex van Lieshout

Lees meer:

NZa moet opnieuw kijken naar ova-tarieven

NVZ verwerpt ova-korting van VWS

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De ziekenhuizen hebben zich afgelopen jaar laten inpakken door de zorgverzekeraars die onverwacht hard onderhandelden, en hebben daarnaast onder druk getekend voor enkele boekhoudkundige trucs waardoor de zorgkosten minder lijken te groeien dan zij werkelijk doen. Dit jaar zullen de ziekenhuizen voorbereid zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.