Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

NVZ verwerpt voorstel ova-korting van VWS

Mark van Dorresteijn
De NVZ vereniging van ziekenhuizen reageert afwijzend op het voorstel van VWS om de overheidsbijdrage in de arbeidsontwikkeling (ova) structureel met 1,5 procent te korten.
NVZ verwerpt voorstel ova-korting van VWS

Met het voorstel wijkt VWS af van de gebruikelijke procedure rond de ova-systematiek. De reden is de “robuuste budgettaire problemen” van de overheid. Het ministerie hoopt dat de handhaving van de arbeidsmarktpositie van de zorg geen “onoverkomelijk geweld” wordt gedaan.

Korting past niet

Volgens de NVZ is het voorstel opzienbarend omdat in het regeerakkoord juist staat dat de zorgsector wordt uitgesloten van bezuinigingen op de lonen. “Ook is de voorgestelde korting opmerkelijk gelet op de nog onlangs herhaalde wens van het ministerie het ova-convenant te respecteren. Aan deze afspraken en overtuigingen ligt vooral de dreiging van in de komende jaren toenemende arbeidsmarktkrapte ten grondslag.” Het korten op arbeidsvoorwaarden past hierin volgens de NVZ niet.

Impact

De ova wordt jaarlijks door de NZa verwerkt in het s-segment. De NVZ legt uit dat de korting ook effect zal hebben op het b-segment. “Nog afgezien van de invloed die een ova-korting kan hebben op de prijsonderhandelingen van het b-segment wordt een ova-verlaging ook in het integrale Budgettair Kader Zorg (BKZ) verwerkt.” De vereniging van ziekenhuizen schat in dat de structurele ova-korting uit kan komen op een à twee miljoen voor een gemiddeld algemeen ziekenhuis.

Overheidsbijdrage in de arbeidsontwikkeling

De overheidsbijdrage in de arbeidsontwikkeling is een geldbedrag dat de overheid beschikbaar stelt om de arbeidsvoorwaarden in de gepremieerde en gesubsidieerde sector te verbeteren, zodanig dat deze gelijk kunnen blijven aan de arbeidsvoorwaarden in de marktsector. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. eens afzien van CAO verhogingen lijkt mij een goed devies.
    Salarissen stijgen dan niet extra boven schaal a.g.v. perriodiek. Zorg moet niet duurder worden doro loonkosten component. Dit geld natuurlijk voor alle salarissen, Daardoor minder inflatie etc.
    niet meer meer meer, geneog is genoeg

  2. Lees alle reacties
  3. Dat kan toch niet dezelfde minister zijn waarmee zojuist een convenant is afgesloten!
    Het is waarschijnlijk een ambtenaar geweest, juist terug van een lange vakantie en nog niet geheel bijgepraat, die nog wat oude plannen in zijn la had liggen om uit te voeren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.