Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ waarschuwt voor faillissementen

Redactie Zorgvisie
Voor ziekenhuizen die door nieuwe boekhoudkundige regels in 2010 fors moeten afwaarderen op hun eigen vermogen, dreigt een faillissement. Daarvoor waarschuwt de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen aan de vooravond van een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over kapitaallasten.
NVZ waarschuwt voor faillissementen

De nieuwe regels voor het bepalen van de waarde van gebouwen gaan gelden vanaf de jaarrekening 2009 die in 2010 wordt opgesteld. Ze zijn het gevolg van de afschaffing van het oude bouwregime, waarin de overheid de afbetaling van kapitaallasten garandeerde. Nu moeten ziekenhuizen de kosten voor bouw zelf terugverdienen met de zorg die ze leveren.

Boekwaarde te hoog

Door het nieuwe bouwregime veranderen de regels voor de waardebepaling van ziekenhuisgebouwen. Voorheen was de waarde gekoppeld aan de afschrijvingsvergoedingen van de Nederlandse Zorgautoriteit, die over de hele levensduur zouden blijven bestaan. Daardoor staan nogal wat gebouwen voor te veel geld in de boeken.

Boekhoudkundig failliet

Accountantskantoren verplichten ziekenhuizen om volgend jaar een zogeheten impairment toets te doen, waarbij ze kijken of de bedrijfswaarde en de boekwaarde overeenkomen. De bedrijfswaarde is afhankelijk van de opbrengsten die het gebouw kan genereren. Als die veel lager is dan de boekwaarde, moet het ziekenhuis dat ten laste brengen van het eigen vermogen. “Ziekenhuizen lopen het risico ‘boekhoudkundig failliet’ te gaan, zonder dat er iets is veranderd in hun bedrijfsvoering of management, maar puur door verandering van de boekhoudregels”, verklaart een NVZ-woordvoerder.

Vordering op overheid

Een alternatieve oplossing voor ziekenhuizen is om op de balans een vordering op de overheid op te nemen. Dat heeft bijvoorbeeld Vlietland Ziekenhuis gedaan. Accountantskantoren betwijfelen echter of zo’n vordering wel hard te maken is, zo lang er geen duidelijkheid is over de hardheidsclausule. Die heeft VWS in 2008 toegezegd voor ziekenhuizen die acuut in de problemen komen. Om faillissementen te voorkomen wil de NVZ dat het ministerie van VWS snel duidelijkheid geeft over hoe ziekenhuizen worden gecompenseerd voor de verandering van het bouwregime.

Ook dreigende faillissementen in care

Ook zorginstellingen in de care krijgen in 2010 te maken met de nieuwe regels voor waardebepaling. Daar speelt dezelfde problematiek. Ook ActiZ sluit niet uit dat verpleeg- en verzorgingshuizen hierdoor zo veel moeten afboeken op hun eigen vermogen dat ze technisch failliet gaan. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Handreiking waardering van zorgvastgoed

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.