Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ wil eigen risico van 150 euro voor eerste behandeling

Eenvoudige behandelingen in het ziekenhuis moeten patiënten maximaal 150 euro van het eigen risico gaan kosten. Daarvoor pleit Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen in een open brief in het Nederlands Dagblad.
yvonnevanrooy400.jpeg

Een bezoek aan het ziekenhuis moet voortaan 150 euro kosten, ook als de daadwerkelijke kosten hoger liggen. Door een vaste prijs te rekenen, weten patiënten direct na het bezoek hoeveel ze moeten betalen. Het tarief van 150 euro geldt in het voorstel van Van Rooy alleen voor eenvoudige behandelingen, zoals een bezoek aan de polikliniek, röntgen- of bloedonderzoek. Dit bedrag wordt van het eigen risico afgetrokken. Voor vervolgafspraken binnen 120 dagen worden geen kosten in rekening gebracht. De totale kosten van het plan zijn naar schatting 15 miljoen. Omdat er nog geen definitieve lijst is met behandelingen waar dit tarief voor geldt, kan dit bedrag nog oplopen.

Afschaffen
Het pleidooi van de ziekenhuizen is een reactie op de wens van sommige politieke partijen om het eigen risico van 385 euro af te schaffen of te verlagen. ‘De reflex om het eigen risico te gaan verlagen, is het kind met het badwater weggooien’, schrijft Van Rooy. Het eigen risico is volgens de oud-CDA-politicus een goed middel om ‘onnodige zorgconsumptie’ tegen te gaan en een ‘belangrijke pijler onder de solidariteit van het zorgstelsel’.

Kritiek
De belangenbehartiger voor patiënten, Patiëntenfederatie Nederland, reageert niet enthousiast. Tegenover BNR zegt directeur Dianda Veldman dat het plan alleen aantrekkelijk is voor mensen die bijna nooit naar het ziekenhuis gaan. Voor chronisch zieken verandert er weinig. ‘De ziekenhuizen willen niet tornen aan de hoogte van het eigen risico. Dat is ons grootste kritiekpunt.’

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.