Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NVZ wil richtlijnen voor pandemie

Het ministerie van VWS moet landelijke criteria maken voor artsen om te kiezen welke patiënten bij een pandemie voorrang hebben op de intensive care. Dat heeft de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen gevraagd in een brief aan minister Klink van VWS.
NVZ wil richtlijnen voor pandemie

Daarmee reageert de NVZ op de brief van Klink die alle zorginstellingen vorige week ontvingen. Zorginstellingen moeten voor september plannen klaar hebben liggen hoe zij de zorg gaan leveren als de Mexicaanse griep tot massale uitval van personeel leidt. In de zorgsector loopt dertig tot vijftig procent van het personeel het risico zelf ziek te worden. Tegelijkertijd kunnen ziekenhuizen een toestroom van patiënten verwachten.

Urgentiecriteria bij pandemie

Een mogelijk probleem is de keuze voor welke patiënten voorrang krijgen op de intensive care als er meer patiënten zijn dan er plek is. De NVZ wil dat het ministerie voor die keuze landelijke urgentiecriteria maakt, aldus NVZ-woordvoerder Jacques Bettelheim.

Pandemie-oefening Meander

Ziekenhuizen zijn druk doende zich voor te bereiden op een dergelijk rampscenario. Draaiboeken worden bijgewerkt en aangepast aan een uitbraak, zegt NVZ. Op de NVZ-website kunnen leden het draaiboek en de bijbehorende DVD downloaden die het Meander Medisch Centrum maakte naar aanleiding van een oefening in 2006, waarbij een pandemie werd gesimuleerd. Niet-leden kunnen de DVD en het draaiboek binnenkort terugvinden op www.zorgvisie.nl/h1n1. Ook verschijnt er binnenkort een speciale website waarop ziekenhuizen elkaar kunnen informeren over de beste aanpak. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

RIVM: veelgestelde vragen over Mexicaanse griep

Zorginstellingen klaar voor Mexicaanse griep

1 REACTIE

  1. Pandemie-oefening in Meander M.C. van 2006 is verouderd ! We leven nu in 2009-juli en we hebben nu te maken met een Wereld-Pandemie. Het grote vraagstuk is ” Keuzes maken ” in de Zorg en dat zit niet in het draaiboek van 2006!Welke Clienten hebben voorrang en wie behandel je niet op dat moment als 50% van het personeel ziek thuis zit ? Het Debat moet NU gevoerd worden , na de Vakanties 2009 is het te laat !Minister Klink maak nu ( ondanks de Zomervakanties/Reces) beleid !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.