NVZ: WNT-2 bedreigt bestuurbaarheid ziekenhuizen

De invoering van de Wet normering topinkomens-2 (WNT-2) is een gevaar voor de bestuurbaarheid van ziekenhuizen en vormt zo een bedreiging voor de kwaliteit van zorg. De instroom van dokters, zware bestuurders uit andere sectoren en interne talenten in de raad van bestuur stagneert.
Bestuurder_450.jpg

Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen  (NVZ) in een brief aan de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken, die woensdag debatteert over de WNT. De NVZ kan goed leven met de WNT-1. De beloning die zorgbestuurders daarin krijgen, zijn verwerkt in de Zorgbrede Governancecode. Maar de WNT-2 is in de ziekenhuiswereld altijd slecht gevallen. Die verlaagt het topinkomen nog verder van 130 naar 100 procent van een ministersalaris, ofwel maximaal 179.000 euro. ‘De extra verlaging van de norm komt te snel en is te fors gelet op de arbeidsmarkt waarop ziekenhuizen moeten concurreren voor het aantrekken van bestuurders, maar

0
47

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.