Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

NVZD: ‘Geen sprake van 220.000 euro’

Het is helemaal niet zo dat zorgbestuurders een salarismaximum van 220.000 euro willen afspreken in de beloningscode voor de zorgsector die momenteel in de maak is. Dinsdag zei voorzitter Jan Aghina van de Vereniging van bestuurders in de Gezondheidszorg (NVZD) nog in de Volkskrant dat dit wél het geval zou zijn.
NVZD: ‘Geen sprake van 220.000 euro’

In de Volkskrant zei Aghina dat voor de code die op komst is een maximum van 220.000 euro zou moeten gelden voor het salaris van zorgbestuurders. De krant citeert Aghina: “Maar ministers die nee zeggen tegen een maximum van 220.000 euro hebben een aanzienlijk probleem met ons”. Hierop lieten de CDA, de SP, GroenLinks en de PVV in de Tweede Kamer weten dat zij 220.000 euro veel te hoog vinden voor het salaris van bestuurders in de zorg. De partijen willen dat bestuurders niet meer gaan verdienen dan de minister-president.

Tweede Kamer

CDA-Kamerlid Jan de Vries zegt: “Het CDA wil in principe de Balkenende-norm van 186.000 euro aanhouden als uitgangspunt. Wat wij verder belangrijk vinden is dat we af moeten van de vrijblijvendheid van een code. Richtlijnen over salarissen zijn in het verleden in de zorg niet gevolgd. We hebben toenemende verhogingen gezien en kopieergedrag. Wat wij nu willen is een duidelijke wettelijke basis waaraan de sector zich moet houden.”

Geen maximum

Aghina zegt vandaag tegen Zorgvisie dat er nog helemaal geen afspraken zijn over een dergelijk maximum. “Die 220.000 euro geldt in de huidige code. Het maximumloon in de nieuwe code die in november wordt verwacht is nog helemaal niet bekend.” De NVZD stelt momenteel samen met de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen (NVZT) de code op. Ook NVZT-bestuurder Jacques Gerards ontkent dat er al een maximum salaris is vastgesteld. In een persverklaring schrijven beide verenigingen: “De besturen van beide verenigingen hechten eraan te benadrukken dat zij nog geen standpunten hebben ingenomen en de tot nu toe genoemde bedragen prematuur zijn.” Volgens Aghina is het aan minister Klink van VWS of Ter Horst van Binnenlandse Zaken of de code straks in de wet verankerd zal worden en bindend zal zijn. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Topsalaris in de zorg: max. 220.000 euro

Klink wil zorgproef in de Achterhoek

7 REACTIES

  1. Lang niet alle zorgbestuurders verdienen dergelijke exorbitante bedragen. Met name kleinere stichtingen die twee a drie verzorgingshuizen exploiteren, daar zie je dat de topbestuurder hooguit 60.000 euro verdient. Prima toch gezien zijn functie en verantwoordelijkheden?
    Ik wil maar zeggen: scheer niet alle bestuurders over 1 kam, want er is een verschil tussen een Erasmus MC en een stichting x met een verpleeghuisje in Lutjebroek.

  2. Lees alle reacties
  3. Dus…een minister van financiën, verantwoordelijk voor een heel land met een begroting van vele miljarden, mag niet meer dan 186.000 verdienen, maar een bestuurder in de zorg wel…..gekke wereld!
    Laat deze bestuurders zich eerst eens druk gaan maken over het salaris van hun medewerkers, en wanneer er dan nog over is kunnen de eigen zakken gevuld worden!

  4. Als wijkverpleegkundige met een salaris van 1500 euro netto per maand, met 80%contract, kan ik me niet voorstellen, dat die bestuurders van zorginstellingen,vinden dat zo’n topsalaris gerechtvaardigd is. Ze weten als geen ander dat hun personeel maar een schijntje verdient en er hard voor moet werken.Na jaren in de zorg er vaak lichamelijke klachten aan overhouden en een zeer klein pensioen krijgen als ze uitgewerkt zijn.
    Het topsalaris is geld van de overheid, dus van ons allemaal en moet veel eerlijker verdeeld worden onder alle werkers in de zorg!!Kabinet, zorg voor een maximumsalaris van deze mensen en leg dit dwingend op.

  5. @ Cees,
    Je zegt: “je moet toch van de pot afgerukt zijn om uberhaupt een salaris van boven de 100.000 Euro te durven claimen om een beetje zorgbestuurder te zijn”.
    Ik denk dat je niet in de gaten hebt dat zorgbestuurder zijn zeker geen pretjob is. Neem bijvoorbeeld het Erasmus MC, 10.000 medewerkers en een omzet van bijna 1 miljard euro. Het is echt geen “pretjob” en 220.000 euro lijkt me dan ook geen rare beloning.

  6. Je moet toch van de pot afgerukt zijn om uberhaupt een salaris van boven de 100.000 Euro te durven claimen om een beetje zorgbestuurder te zijn , terwijl de beroepsgroep in die branch zich voor een schijntje drie slagen in de rondte werkt.
    Zij kunnen zich nu eenmaal niet vergelijken met een directeur-eigenaar van een bedrijf.Deze verdienen in vele gevallen een stuk minder,dan zo’n zorgbestuurder in een ‘pretjob’
    Nederland is helaas een grote graai-en snaai natie aan het worden. Politiek Den Haag had dit al veel eerder aan banden moeten leggen, zo ook met de voormalige nutsbedrijven en “omhoog gevallen” ambtenaren.
    De mensen,die mijns inziens,in verhouding meer horen te verdienen klagen het minst. hiermee doel ik op mensne,die gevaar lopen in hun beroep. ik houd op,want het kookt en niet alleen bij o.g. Als DGA van een kleine onderneming ben ik tevreden met hetgeen ik heb en dat komt lang nog niet in de buurt van de zgn Balkenende-norm

  7. Wat een graaiers. Ik vind het zulk platvloers en schandelijk gedrag, hebzucht. En dat zet beleid uit,noemt zich manager, zegt leiding te geven maar normen, waarden, ethiek, respect, het zijn woorden waarvan de waarde in het vergeetboek geraakt lijken te zijn. Ik schaam me voor dit soort leidinggevenden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.