Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: AWBZ kan naar zorgverzekeringswet

Het grootste deel van de AWBZ kan worden overgeheveld naar de zorgverzekeringswet. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan het kabinet.
NZa: AWBZ kan naar zorgverzekeringswet

De NZa constateert in het rapport Care voor de toekomst dat zorgverzekeraars en aanbieders van zorg in het huidige systeem onvoldoende worden gestimuleerd om op basis van prijs en kwaliteit in te kopen en doelmatiger te werken.

Consument kiest

Bovendien speelt de consument een beperkte rol. Die moet volgens de toezichthouder meer macht om zorg in te kopen en meer keuzevrijheid krijgen.

In de extramurale zorg zouden cliënten via een keuzeplatform zelf moeten kunnen kiezen welke aanbieder het best aan hun wensen voldoet. Volgens de NZa is dat platform goed te combineren met een systeem van persoonsvolgende budgetten, zoals de patiëntenorganisatie NPCF wil.

In de intramurale zorg kan een model van ‘maatstafconcurrentie‘ zorginstellingen stimuleren tot concurrentie op prijs en kwaliteit. Bij zo’n model worden partijen afgerekend op basis van hun relatieve prestaties ten opzichte van andere, soortgelijke aanbieders.

Romp-AWBZ

De delen van de AWBZ die niet naar de zorgverzekeringswet kunnen worden overgeheveld, moeten volgens de NZa worden ondergebracht in een ‘romp-AWBZ’ als publiek uitgevoerde volksverzekering.

Mandateren indicatiestelling beperken

Verder adviseert de NZa om de indicatiestelling voortaan uit te laten voeren door de huisarts of praktijkverpleegkundige, onder verantwoordelijkheid van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ zou dan alleen nog steekproefsgewijs moeten toetsen.

Het mandateren van de indicatiestelling aan belanghebbende zorgaanbieders moet sterk worden beknot, vindt de NZa. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.