Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NZa: ‘Betrek patiënten niet in inkooponderhandelingen’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgaanbieders en zorgverzekeraars moeten patiënten niet betrekken bij de onderhandelingen over de inkoop van zorg.
Für Beitrag Dfz 2010/05
panthermedia

Een huisartsengroep die chronische patiënten per brief waarschuwde dat een zorgverzekeraar ketenzorg mogelijk niet meer zal vergoeden omdat de onderhandelingen moeizaam verlopen, gaat daarmee te ver, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit.

DOH

Zorggroep DOH in de regio Eindhoven heeft patiënten die verzekerd zijn bij VGZ per brief gewaarschuwd dat het onduidelijk is of zij ketenzorg voor diabetes, copd en hart- en vaatziekten nog vergoed krijgen. VGZ heeft nog geen contract gesloten met DOH voor 2018. Voor ketenzorg maken huisartsen voor chronische patiënten een zorgplan samen met andere zorgverleners zoals diëtisten en fysiotherapeuten.

NZa

De NZa zegt blij te zijn dat partijen toenadering zoeken, maar vindt het een slechte zaak dat DOH daarvoor een groep kwetsbare patiënten ongerust heeft gemaakt. Inmiddels hebben meer dan 140 patiënten van DOH met vragen naar de NZa gebeld. Patiënten die zorg nodig hebben voor diabetes, hart- en vaatziekten of copd zijn daar ook in 2018 van verzekerd bij VGZ. De verzekeraar heeft zorgplicht en moet ervoor zorgen dat zijn verzekerden tijdig de zorg krijgen die zij nodig hebben.

Zorginkoop

DOH en VGZ hebben laten weten dat zij onder leiding van een externe bemiddelaar de contractonderhandelingen willen vervolgen. Een eventueel kort geding is daarbij nog niet van de baan, zo liet DOH al aan Zorgvisie weten.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

4 REACTIES

  1. Binnen het huidige stelsel is de burger de enige partij die invloed heeft op de zorgverzekeraar. Zorgaanbieders hebben de verplichting de burger in te lichten als zij geen contract sluiten met een bepaalde zorgverzekeraar en wel voor 31-12 van het betreffende jaar, zodat de burger zijn eigen afweging kan maken. Patiënten zijn ook burgers. Ik begrijp dan ook niet hoe de Nza als marktmeester tot deze mening komt en waar hij deze op baseert.

  2. Lees alle reacties
  3. Begrijp niet waarom het niet zou mogen om patienten voor te lichten over de vergoedingen en eventuele veranderingen daarbij inzake zorg voor komend jaar. De vraag is wat mij betreft zelfs of men, zowel zorgaanbieder als zorgverzekeraar, hiertoe niet verplicht is.

  4. Wat een absurde reactie van de NZA. Je kunt er van alles van vinden, maar ons stelsel is nu eenmaal ingericht op de de keuzevrijheid van de patiënt voor de zorgverzekeraar die hem/haar het beste bedient. Als die verzekeraar dan het risico wil lopen geen contract af te sluiten met een zorgaanbieder moet je daar transparant over zijn, om de verzekerde de kans te geven over te stappen. En ook als zorgaanbieder moet je wat dat betreft je eigen koers kunnen volgen. Met zo’n uitspraak is alle druk op de onderhandelingen voor de zorgverzekeraar weg! Daar gaat dus geen zorgaanbieder in mee.

  5. De voorlopige oplossing is de zorggroep door te betalen op basis van het tarief 2017, mits die zorg ook wordt geleverd. En verder te praten, maar daar geen termijn aan te verbinden. Overigens mag de zorggroep de patiënt vragen een andere verzekeraar te kiezen. Net als dat de patiënt een andere huisarts mag kiezen. Over al deze zaken is al lang jurisprudentie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.