Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa: Bevoorschotting voor vrijgevestigden in ggz in 2011

Mark van Dorresteijn
Vrijgevestigde psychologen, psychiaters en psychotherapeuten in de ggz kunnen per 2011 gebruikmaken van bevoorschotting door zorgverzekeraars. “Hiermee is een oplossing gevonden voor een probleem dat eerder via de motie-Van Gerven werd aangekaart”, laat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vandaag weten.
NZa: Bevoorschotting voor vrijgevestigden in ggz in 2011

Behandeltrajecten in de ggz kunnen lang duren, daardoor duurt het ook lang voordat behandelaars een diagnose-behandelingcombinatie (dbc) kunnen afsluiten en een declaratie kunnen versturen. Hierdoor zouden vrijgevestigden in de financiële problemen kunnen komen. Bevoorschotting door zorgverzekeraars lost dit probleem op.

Motie-Van Gerven

In 2008 diende Kamerlid Van Gerven (SP) een motie in om de financiering voor vrijgevestigden te verbeteren. De NZa had de mogelijkheid om via regulering de financiering te verbeteren door de nadere regel ‘Declaratiebepalingen DBC GGZ’ aan te passen. De NZa vindt een decentrale oplossing door partijen wenselijker dan een door de NZa vastgestelde regeling; zij heeft partijen daarom de mogelijkheid gegeven met een alternatief te komen. De NZa vindt de door de verzekeraars aangedragen oplossing voldoende om de nadere regel niet aan te passen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Ggz ruziet over bevoorschotting

ZN: Vrijgevestigden mogen declareren zonder diagnose

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

2 REACTIES

  1. Wel, dat is nog eens vlot! Begin 2008 in de kamer aangekaart en nu al een regeling. Intussen heb ik een 2e hypotheek op mijn huis, van mijn vrouw geld geleend, de spaarrekening leeggehaald en een baan voor 2 dagen per week in loondienst + 3 dagen vrijgevestigd ipv 4 dagen vrijgevestigd, dat alles in de loop van 2008. Lijfrenten kopen vanwege achterstallig pensioen was niet mogelijk. De voorschotten van de verzekeraars kwamen deels laat in 2009 en bij sommige verzekeraars (Delta Lloyd, ohra,Turien) duurde het meer 1 jaar na declaratie voordat er werd uitbetaald, de beloofde voorschotten kwamen niet.Waarom collega Jansen vreugdekreten slaakt is mij niet duidelijk, waarom blij zijn als je krijgt waar je recht op hebt. Geef mij maar de zorgkantoorsituatie: 1 maand na declaratie werd er betaald.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.