Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa bevraagt wijkverpleegkundigen over bekostiging

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De NZa onderzoekt welke kenmerken van cliënten goede voorspellers zijn voor de uitgaven voor wijkverpleging. Een enquête onder 1000 wijkverpleegkundigen geeft een eerste indicatie.
wijkverpleging-Koen-Suyk-ANP-450.jpg
Foto: ANP/Koen Suyk

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt een nieuwe bekostiging voor wijkverpleging. Als bouwstenen dienen de behoefte van mensen aan wijkverpleegkundige zorg, de zelfredzaamheid van cliënten en het professioneel handelen van de wijkverpleegkundige. De NZa is als eerste stap te raden gegaan bij wijkverpleegkundigen. Welke kenmerken van cliënten zien zij als goede voorspellers van de vraag naar zorg?

Voorspellers van de vraag naar wijkverpleging

De NZa heeft hierover een enquête gehouden onder 1000 wijkverpleegkundigen. De wijkverpleegkundigen konden kiezen uit 35 kenmerken. Vijf daarvan springen eruit. De eerste is in welke mate cliënten in staat zijn algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals aan- en uitkleden en medicijnen innemen, zelfstandig kunnen uitvoeren. Als mensen in een terminale fase verkeren, dan is dat ook een belangrijke voorspeller voor de zorgvraag. Verder zijn belangrijke kenmerken de cognitieve functies, lichamelijk functioneren en ondersteuning van het sociaal netwerk.

Cliëntkenmerken als basis voor bekostiging wijkverpleging

Naast deze vijf kenmerken kijken wijkverpleegkundigen ook naar de belasting van de mantelzorger en multi-morbiditeit.  De verpleegkundigen konden ook nog kenmerken noemen die zij misten in de lijst van de NZa. Daarbij kwamen de volgende punten naar voren: woonsituatie, psychische problematiek, zingeving, financiële situatie en culturele achtergrond van de cliënten. De NZa gaat met de universiteiten van Maastricht, Tilburg en Utrecht en de Hogeschool Utrecht of kennis over cliëntkenmerken de basis kan vormen voor de nieuwe bekostiging van wijkverpleegkundige zorg.

De Grote Thuiszorgdag 2017
Op 27 juni organiseert Nursing het congres De Grote Thuiszorgdag 2017. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Meld u hier aan.

Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. >> Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.