Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa doet nader onderzoek naar dbc’s voor ggz

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is nog niet tevreden met de dbc's voor de ggz. Het is in elk geval niet gelukt om voor 2011 nieuwe dbc-tarieven vast te stellen. Eind september geeft de zorgautoriteit haar visie op het bekostigingssysteem van de sector.
NZa doet nader onderzoek naar dbc’s voor ggz

De NZa vindt de berekening van DBC-Onderhoud voor nieuwe dbc-tarieven niet goed genoeg. Ze twijfelt aan de representativiteit van de kostprijzen die eraan ten grondslag liggen. Zo hebben de vrij gevestigde psychiaters niet meegedaan aan het kostenonderzoek en zijn er zoveel verschillende vormen van verblijf dat de kosten daarvan onduidelijk zijn. “We kijken nu of we dit binnen de dbc’s kunnen oplossen of dat het allemaal veel te ingewikkeld wordt”, zegt woordvoerder Natasja Wijnbeek. Vooral de verblijfscomponent zorgt voor hoofdbrekens. “De ggz heeft, naast kortdurende, echt langdurige behandelingen. Dat is heel anders dan in ziekenhuizen. Daarom kijken we nu of dit in de basis wel het juiste systeem is. Misschien wel, maar misschien moeten we naar een andere structuur.”

Kostprijsberekening

De NZa tilt zwaarder dan voorheen aan het ontbreken van de vrijgevestigde psychiaters in de kostprijsberekening, omdat deze groep hier met succes bezwaar tegen heeft gemaakt. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft in augustus uitspraak gedaan in hun zaak tegen de overheid. De NZa moet van het college het effect berekenen van de dbc’s op de inkomens van de vrijgevestigden. Wat verblijf betreft is er volgens Wijnbeek een “wirwar van verschillende vormen”, zoals in een groep of een kleine wooneenheid.

Indexering

Bestuurder Anna van Poucke van DBC-Onderhoud is “verbaasd” over de indexering van de oude tarieven. “De kostprijzen die de NZa nu gaat gebruiken, bevatten exact dezelfde problemen, maar dan groter. Wij onderschrijven niet de conclusie dat de nieuwe tarieven niet goed genoeg zijn. Ze zijn gebaseerd op veel recentere kostprijzen en gegevens uit het DBC-informatiesysteem (DIS).” Na eerdere vragen van de zorgautoriteit heeft DBC-Onderhoud de kostprijzen laten doorlichten door een accountantbureau.

Nieuwe tarieven

“In maart 2010 schreef de NZa dat wij de kostprijzen mochten gebruiken om nieuwe tarieven te berekenen.” Van Poucke erkent dat de prijzen nog beter kunnen, maar vindt het vooral belangrijk om te berekenen wat het budgettaire effect is als de dbc’s echt in gebruik genomen worden. Op dit moment registreren ggz-organisaties geneeskundige behandelingen wel in dbc’s, maar ontvangen ze hun budget nog volgens de oude AWBZ-regels. Pas in 2012 gaan ze dbc’s declareren. Het is onduidelijk of het macrobudget daardoor stijgt of daalt. Van Poucke: “Als je wilt overgaan naar prestatiebekostiging, moet je de tarieven ook daarop beoordelen.” GGZ Nederland wil nog niet reageren. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

NZa keurt nieuwe tarieven ggz af

Klink: ‘Toch eigen bijdrage voor tweedelijns-ggz’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. De NZa beroept zich in de afkeuring van het voostel van DBC onderhoud op een aantal niet legitieme uitgangspunten (bijvoorbeeld te grote verschillen). Daarnaast twijfelt ze aan de representativiteit. Dan te weten dat de originele structuur gebaseerd is op slechts 35.000 DBC’s en de huidige tarieven geen recht doen aan de setting (klinisch/ ambulant). Het voorstel van DBC onderhoud is een vooruitgang voor de sector. dat de NZa dit niet aandurft, zegt meer over de huidige politieke situatie en de beperkte inzichten van de autoriteit zelf.
    GGZ Nederland moet zich hard maken voor het snel ingrijpen in de productstructuur, om invoering per 2012 alsnog mogelijk te maken. het nu afkeuren van de nieuwe productsructuur is funest voor de toekomst van DBC’s. Het is dan niets meer dan een heel dure operatie geworden, die niets heeft opgeleverd. Zonde!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.