Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa doet onderzoek naar kosten Wlz-zorg

Redacteur Zorgvisie
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) start een kostenonderzoek naar zorg die wordt geleverd vanuit de Wlz. De autoriteit wil inzicht krijgen in wat de zorg aanbieders kost, voordat de Wlz-tarieven voor 2019 en verder worden vastgesteld.
Onerzoekkosten-AdobeStock-400.jpg
Foto: AdobeStock

Dat meldt GGZ Nederland. Alle zorgaanbieders die Wlz-zorg leveren doen mee aan het onderzoek, dat in september van start gaat en half oktober moet worden afgerond. De autoriteit wil inzicht krijgen in welke zorg er allemaal wordt geleverd vanuit de Wlz en wat die de zorgaanbieders kost.

Reden voor onderzoek
Volgens GGZ Nederland wordt het onderzoek gedaan omdat de tarieven voor alle prestaties in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging & verpleging sinds 2009 niet meer opnieuw zijn berekend. In dat jaar werden de zorgzwaartepakketten ingevoerd, waarna de tarieven alleen nog maar zijn geïndexeerd. ‘Er is sindsdien echter veel gebeurd. Er zijn nieuwe prestaties en leveringsvormen bijgekomen, maar er zijn ook prestaties geschrapt’, schrijft de brancheorganisatie.

Veranderingen in Wlz-zorg
Daar komt nog bij dat de AWBZ in 2015 is vervangen door de Wet langdurige zorg, een grote verandering voor de zorgaanbieders. In de geestelijke gezondheidszorg is bovendien ook nog veel veranderd doordat er veel kwaliteitsdiscussies zijn gevoerd. Aanbieders bieden daardoor niet altijd op dezelfde manier zorg als in 2009.
Aan de hand van het kostenonderzoek wil de zorgautoriteit de tarieven voor Wlz-zorg voor 2019 en de jaren daarna vaststellen.  

Dossier Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.