Transparantie is volgens de NZa een belangrijke voorwaarde voor verzekerden om keuzes te maken die aan de wensen voldoen. De zelfredzaamheid zal hierdoor toenemen, verwacht de autoriteit.
Beleidsregel
In de beleidsregel geeft de NZa aan welke informatie een zorgverzekeraar minimaal moet geven aan zijn (potentiële) verzekerden. Bijvoorbeeld informatie over de polisvoorwaarden, de contracten die de zorgverzekeraar met zorgaanbieders sluit, hoe hij omgaat met het preferentiebeleid voor geneesmiddelen en wat de toegangsvoorwaarden zijn voor de aanvullende verzekering.
Aanpassingen
De NZa brengt ieder jaar een nieuwe beleidsregel rondom informatieverstrekking uit en scherpt deze zo nodig aan. Dit jaar is de beleidsregel op basis van meldingen die bij de NZa zijn binnengekomen en ervaringen uit het voorgaande jaar op een aantal punten aangepast. Een nieuw punt in de beleidsregel is dat verzekeraars bij volmachten, zoals tussenpersonen, moeten aangeven wie de risicodrager is. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)
Een voorbeeld: Heb je een top-aanvullende polis die zgn onbeperkt fysio vergoedt, blijkt dat toch gemaximeerd te worden door zorgverzekeraars die vinden dat je na zo’n 21 behandelingen niet meer van doelmatigheid kunt spreken.
Wat een beleidsregel. De handhaving is gelegd in handen van de verzekeraars zelf. Zij mogen zelf aangeven of zij voldoen aan deze beleidsregel.
Een wassen neus zoals een wassen neus is bedoeld.
Laat zorgvisie hier eens de betere onderzoek journalistiek op loslaten ipv klakkeloos de propaganda van VWS en NZa overnemen.
En de verzekerden kunnen bellen naar de verzekeraar om informatie over de vergoeding en dekking. Niets staat zwart op wit. Hoe zal dit gaan met conflicten? Woord van de verzekerde tegen het woord van de verzekeraar?
Wie zal de verliezer worden?