Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa experimenteert met winstuitkering in de zorg

Redactie Zorgvisie
De Nederlandse Zorgautoriteit gaat door middel van een experiment onderzoeken of de nieuwe bedrijfsconstructie Maatschappelijke Onderneming met Winstuitkering (MOW), mogelijkheden biedt om kapitaal aan te trekken.

Volgens de NZa staat op dit moment de vermogenspositie bij sommige zorginstellingen, zowel cure als care, onder druk. Daarbij ziet de autoriteit het risico omhoog gaan voor ondernemingen door de invoering van prestatiebekostiging. Het is daarom noodzakelijk dat de vermogensbuffer van instellingen versterkt wordt. De NZa wil daarom uitzoeken of zorginstellingen die zich conform de kabinetsplannen willen omvormen tot een Maatschappelijke Onderneming met Winstuitkering (MOW), in staat zijn om externe financiers aan te trekken. Eerder deze maand trokken fiscalisten de mogelijkheden voor maatschappelijke ondernemingen om private investeerders aan te trekken nog in twijfel. De marges zouden in de zorg, zeker na aftrek van de vennootschapsbelasting, veel te klein zijn.

Early warning systeem

Op verzoek van de minister gaat de NZa hiernaast ook een eerste inventarisatie maken van de wettelijke mogelijkheden van een Early Warning Systeem (EWS) voor zorginstellingen. Het EWS zorgt ervoor dat verhoogde financiële risico’s bij instellingen die essentiële, onmisbare zorg leveren in een zo vroeg mogelijk stadium worden geïnventariseerd, aldus de NZa. Volgens de autoriteit is tijdig ingrijpen dankzij een EWS mogelijk en kan het verlenen van steun zoveel mogelijk worden voorkomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Winstuitkering zorg fiscaal onaantrekkelijk

Plannen winstuitkering afgezwakt door PvdA

DSW: ‘Plan Klink te sneu voor woorden’

Zorginstellingen mogen winst uitkeren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.