Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: geen steun Vitras/CMD

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verleent geen financiële steun aan Vitras/CMD. Uit onderzoek van het zorgkantoor blijkt dat er alternatieven zijn om de continuïteit van zorg te waarborgen.
NZa: geen steun Vitras/CMD

De NZa schrijft tot de afwijzing over te zijn gegaan na zorgvuldig onderzoek waarbij informatie is ingewonnen bij de organisatie zelf en bij het zorgkantoor Agis. Uit de informatie van het zorgkantoor blijkt dat diverse zorgaanbieders hebben aangegeven een rol te kunnen spelen in de overname van delen van de zorg van Vitras/CMD indien dat nodig zou zijn. Daarnaast heeft het zorgkantoor een draaiboek om bij eventuele problemen de continuïteit van de zorg te borgen, aldus de NZa.

Partner Vitras/CMD

Bestuurder Ella van Lingen van Vitras/CMD laat weten teleurgesteld te zijn over de afwijzing van de steunaanvraag. “Gelukkig zijn we in gesprek met een partner met wie wij onze positie gaan versterken, inhoudelijk én met financiële waarborgen. Ondertussen gaan we in opdracht van gemeenten en zorgkantoor gewoon door met zorg verlenen. Cliënten zijn verzekerd van zorg en er zijn voldoende financiële middelen om de salarissen en rekeningen te betalen voor heel 2010.”

Eigen vermogen

Een woordvoerder van Vitras/CMD legt uit dat het nog te vroeg is om te onthullen welke partij de mogelijke partner van Vitras/CMD is. “Dat houden we nog even geheim. Het punt is dat we, doordat we die steun van 2,5 miljoen niet krijgen, na 2010 een probleem hebben. We kunnen dan niet meer investeren en hebben dan ook geen eigen vermogen meer. We hebben er op dit moment echter alle vertrouwen in er voor het einde van het jaar uit te komen met onze nieuwe partner.”

Steunaanvraag Vitras/CMD

Vitras/CMD vroeg in de zomer van 2009 steun aan bij de NZa. Op 29 september 2009 nam de NZa het voorgenomen besluit om het steunverzoek af te wijzen. De belangrijkste reden daarvoor was dat het zorgkantoor de NZa er onvoldoende van heeft overtuigd dat de continuïteit van zorg in het geding zou komen zonder steunverlening. Staatssecretaris Bussemaker van VWS heeft daarop gebruikgemaakt van de mogelijkheid de NZa te verzoeken het besluit te heroverwegen. Zij wilde meer zekerheid dat de continuïteit van zorg geborgd is. Daarop heeft de NZa aan zorgkantoor Utrecht gevraagd om een nadere onderbouwing van alternatieven. Ook heeft de NZa het College sanering zorginstellingen gevraagd de liquiditeitspositie van Vitras/CMD te beoordelen. Dat wijst uit dat Vitras/CMD geen acute liquiditeitsproblemen heeft. Op grond van bovenstaande komt de NZa tot het definitieve besluit geen steun te verlenen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

NZa beslist binnenkort over steun Vitras

Sociaal plan Vitras/CMD ook zonder Abvakabo

NZa behandelt steunaanvraag Vitras/CMD

Vitras/CMD stopt compleet met huishoudelijke hulp

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden. Abonneer nu op zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.