Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: ‘Geen vangnet nodig in ggz bij overgang naar dbc’s’

Er zijn geen uitgebreide vangnetten nodig voor instellingen in de tweedelijns-ggz wanneer zij vanaf 2013 overgaan naar de dbc-systematiek. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan het ministerie van VWS.
NZa: ‘Geen vangnet nodig in ggz bij overgang naar dbc’s’

Volgens woordvoerder Hanneke Miedema van de NZa declareren ggz-instellingen momenteel bij wijze van proef ook al in dbc’s naast de normale manier. Uit een vergelijking tussen de declaraties in het huidige en het toekomstige systeem blijkt volgens haar dat er weinig problemen zullen ontstaan. “Er is wel een kleine groep instellingen die financieel in de problemen zouden kunnen komen, maar dat kan andere oorzaken hebben zoals de korting op het macro-budget. Deze kleine groep instellingen zouden ook zonder de invoering van de dbc’s in de problemen zijn gekomen en daarom zijn er geen hele brede maatregelen nodig.”

Ex post verevening

De NZa adviseert de minister ook om de ex post verevening van de zorgverzekeraars af te bouwen per 2013. “Als we naar prestatiebekostiging overgaan is het aan de verzekeraars om met productieafspraken de kosten te bewaken. Het is volgens ons verstandig om verzekeraars daartoe te prikkelen door extra risico bij hen neer te leggen. Dat voorkomt ook discussies over productieplafonds zoals we die nu zien in de ziekenhuiszorg.”

Bandbreedtetarieven

Ten slotte adviseert de NZa om in 2013 met bandbreedtetarieven te gaan werken. “Met bandbreedte tarieven kun je rekening houden met onder andere de zorgzwaarte van een cliënt. Met een bandbreedte die zowel onder als boven het maximumtarief reikt is het in onderhandelingen mogelijk om innovatie te belonen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk het NZa-advies ‘Implementatieplan prestatiebekostiging cGGZ’

NZa: Ggz mag afrekenen in dbc’s

‘Eenvoud belangrijk bij uitwerking ggz-dbc’s’

Oplossing dbc-systeem ggz vergt meer tijd

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.