Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa grijpt vaker in bij overtredingen zorgaanbieders

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in 2009 vaker opgetreden bij overtredingen door zorgaanbieders. Zorgverzekeraars zagen juist een ruime daling van ingrepen. Dat blijkt uit de jaarrapportage Signalen 2009.
NZa grijpt vaker in bij overtredingen zorgaanbieders

Het aantal signalen van overtredingen steeg in de cure van 56 in 2008 naar 78 in 2009. Een stijging van ruim 28 procent. In totaal greep de NZa 28 maal in. Ook bij zorgaanbieders in de care waren meer onregelmatigheden te vinden. In 2008 ontving de NZa nog 23 meldingen. In 2009 liep het aantal op tot 41, een stijging van 44 procent. Hier greep de NZa 12 keer in. Tot slot steeg ook het aantal signalen bij zorgverzekeraars met 26 procent tot 70 signalen. Toch hoefde de NZa hier slechts 12 maal in te grijpen omdat zorgverzekeraars vaak de problemen zelf al hadden opgelost.

Stijging van het aantal signalen

Een verklaring voor de stijging van het aantal signalen is dat de spelregels duidelijker zijn geworden, zowel voor consumenten als voor zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Hierdoor vallen ongewenste situaties en onregelmatigheden meer op.

Ingrijpen bij overtredingen

De ongewenste situaties hebben onder andere te maken met het niet naleven van de door de NZa opgelegde verplichtingen, het overtreden van wetten of verkeerde informatieverstrekking aan derden. Ook het gebrek aan transparantie of ongewenste concurrentieverhoudingen staan op de lijst met genoemde overtredingen. Een groot aantal signalen leidde tot ingrijpen van de NZa bij een zorgaanbieder of zorgverzekeraar. Dit varieert van het voeren van een gesprek tot het opleggen van een aanwijzing of dwangsom. De signalen leiden tot verscherpt toezicht of opname van het signaal in de structurele rechtmatigheidsonderzoeken die de NZa uitvoert bij zorgaanbieders en zorgverzekeraars. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Voorlopig geen NZa-tarief voor SOS-arts

NZa: groen licht voor prestatiebekostiging

NZa geeft ziekenhuis aanwijzing om declaratiefouten

Lees meer:

Jaarrapportage signalen 2009 (PDF)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.