Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: huisartsen verdienen te veel

De gemiddelde huisartsenpraktijk heeft in 2006 48.508 euro te veel gekregen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De Zorgautoriteit bekijkt in opdracht van het ministerie of een aanpassing van de tarieven nodig is.

Huisartsen worden sinds 2006 betaald volgens het aantal consulten dat zij doen. Al vrij snel na de invoering van het bekostigingsstelsel waren er aanwijzingen dat het aantal consulten hoger was dan aangenomen. Het NZa-rapport bevestigt deze vermoedens. Er was uitgegaan van 8296 consulten per praktijk. In werkelijkheid ligt dat aantal 14 procent hoger: 9434.

Omzet huisartsen stijgt met 328 miljoen euro

De gemiddelde omzet van een huisartsenpraktijk was 237.733 euro in 2006, terwijl de praktijkkosten 183.476 euro bedroegen. Daarin is het inkomen van de huisarts, circa 90.000 euro, meegenomen. Het verschil tussen opbrengsten en kosten bedraagt 54.257 euro. Maar omdat de NZa ook heeft gekeken naar kosten van 2007 die betrekking hadden op 2006, komt het bedrag uiteindelijk lager uit: 48.508 euro. Samen hebben de huisartsen in 2006 328 miljoen euro meer gekregen dan was voorzien.

Huistarieven verlagen?

De Zorgautoriteit bekijkt nu in opdracht van het ministerie van VWS of op korte termijn een aanpassing van de tarieven nodig is. In juni brengt de NZa daarover advies uit. Voor de lange termijn wil minister Klink de huisartsenbekostiging sowieso veranderen, omdat hij in 2011 de functionele bekostiging van de eerste lijn wil invoeren. In het najaar brengt de NZa daarover een uitvoeringstoets uit.

LHV is niet verrast

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is niet verrast door de bevindingen van de NZa. De LHV wijst erop dat huisartsen in het nieuwe zorgstelsel steeds meer taken van ziekenhuizen overnemen, zoals de zorg voor chronisch zieken en kleine chirurgische ingrepen. Deze extra zorg levert elders in de zorgsector besparingen op, omdat het er minder mensen naar de duurdere ziekenhuizen hoeven. Ook stelt LHV vast dat de inschrijf- en consulttarieven van huisartsen sinds 2006 zijn bevroren. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Perverse prikkel: huisarts speelt voor specialist

Klink wil huisartsen meer geld geven

NZa: ‘Tarieven huisartsenzorg bevriezen’

NZa onderzoekt bekostigingsstructuur huisartsen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.