Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa keurt nieuwe tarieven ggz af

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft besloten de tarieven voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) van 2011 niet goed te keuren.
NZa keurt nieuwe tarieven ggz af

Reden voor het afkeuren is dat de grondslagen, waarop de kostprijzen zijn vastgesteld, onvoldoende van kwaliteit zijn. Dit komt onder meer doordat de groep zorgaanbieders van wie kostprijsgegevens zijn gebruikt beperkt is. Een aantal sectoren, waaronder de vrijgevestigden, is niet betrokken bij het kostenonderzoek. Door een recente uitspraak van het CBB is juist op dit punt extra de nadruk komen te liggen. Ook ontbreekt informatie over de kostprijzen per kostendrager.

Dbc-tarieven indexeren

De NZa heeft als oplossing besloten om bestaande dbc-tarieven in de ggz te indexeren. Door dit besluit kan onduidelijkheid ontstaan over de toekomstige bekostiging van de ggz. Om die reden komt de NZa op korte termijn met een visie hierop om voor de toekomst duidelijkheid te scheppen.

Uitspraak CBB

De afkeuring vloeit voort uit een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) begin augustus. De rechter oordeelde dat de NZa de gevolgen van de dbc’s op het inkomen van vrijgevestigde psychiaters nader moest onderzoeken en dat zij op het gebied van privacy de verschillende belangen opnieuw diende af te wegen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

NZa onderzoekt dbc’s in de ggz

‘Berekening tarieven NZa voortaan duidelijker’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.