Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa kort tweedelijns-ggz met 5,55 procent

Annelies Vermeulen
De NZa kort de tarieven in de tweedelijns-ggz met 5,55 procent. Het kortingspercentage dat de NZa berekend heeft, geldt voor alle aanbieders in de tweedelijns-ggz. Op deze manier wordt de bezuiniging over alle tweedelijnsaanbieders verdeeld. De eerstelijns-ggz wordt niet via deze maatregel gekort.
NZa kort tweedelijns-ggz met 5

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in opdracht van het ministerie van VWS uitgewerkt hoe de overschrijding van 222 miljoen in 2009 in de dbc-tarieven en budgetten kunnen worden verwerkt.

Korting

Om de bezuiniging ook bij gebudgetteerde instellingen te realiseren worden niet alleen de DBC-tarieven, maar ook de budgetten met 5,55 procent verlaagd. De NZa geeft gebudgetteerde instellingen de vrijheid om in overleg met zorgverzekeraars de korting te verwerken. Dit kan in prijs, in volume of een combinatie van beide. Wel moeten de instellingen duidelijk aangegeven hoe de korting is verwerkt. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

GGZ NL praat weer met Schippers

Richtlijn voor betere communicatie huisarts en tweedelijns-ggz

NZa: Ggz mag afrekenen in dbc’s

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De bedoeling was om met de invoering van de dbc’s de budgetten los te laten en een uniform uurtarief, voor psychiaters € 140 conform de andere medische specialisten. Dat uurtarief is niet ingevoerd, dat is helemaal verdwenen (ondanks alle handtekeningen van alle 5 partijeen) en de budgettering is weer volledig terug. Dat zegt voldoende over de visie en de adviseurs van de politici: de realiteit is weerbarstiger dan de mooie idealen. En dus zijn we bijna even ver terug als in 2007 toen alles awbz was, maar nu wel met een gigantische extra geregel met contracten met verzekeraars, hun controles en fouten, het wachten op je geld en daarom voorfinancieren. De vrijwaring is weg maar de korting door budgetoverschrijding weer terug. Maar dat komt door de ZBC’s en de psychologen die vroeger niet uit de awbz ruif konden eten zoals nu wel uit de GGZ ruif.
    Geef mij dan maar liever de awbz met de zorgkantoren: een rekening per maand en 4 weken later je geld. Die administratieve handelingen kunnen door een LBO leerling gedaan worden, het huidige dbc declaratiesysteem vereist HBO. Tel uit je winst, niet dus. Al die kosten zijn er dus bij en komen uiteindelijk in de premies tot uiting.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.