NZa mag vrije huisartsenkeuze niet belemmeren

De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) is vandaag in het gelijk gesteld door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil huisartsen verbieden om behandelingen in rekening te brengen waarvoor zij geen contract hebben met een verzekeraar. Het beroep van de artsen tegen deze zogenoemde ‘contractvereiste’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is vandaag gegrond verklaard.
NZa mag vrije huisartsenkeuze niet belemmeren
Foto: iStock

De NZa stelde dat huisartsen die voor een bepaalde prestatie geen contract met een verzekeraar hebben, alleen maar het algemene bedrag voor een consult of een visite in rekening zouden mogen brengen. De VPH stelde hier beroep tegen in. Het college merkt in haar uitspraak op dat een huisarts volgens de Wet marktordening gezondheidszorg niet mag declareren voor een andere prestatie dan hij verricht heeft. Daarom vindt het CBb dat de NZa in strijd met artikel 13 van de Zorgverzekeringswet handelt als zij een contractvereiste in de Tariefbeschikking opneemt. Op dit punt heeft het CBb het beroep daarom gegrond verklaard.

1
33

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.