Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NZa: meer artsen opleiden

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De numerus fixus voor de studie geneeskunde moet worden verruimd en het aantal opleidingsplaatsen voor artsen in opleiding (aios) moet worden vergroot. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan het ministerie van VWS.
NZa: meer artsen opleiden

De maatregelen zijn volgens de NZa nodig om het (toekomstige) tekort aan medisch specialisten terug te dringen en ervoor te zorgen dat de zorg ook in de toekomst toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar blijft. Als de minister van VWS het NZa-advies overneemt, ontstaat een licht overschot aan medisch specialisten. De NZa verwacht dat hierdoor de wachttijden zullen slinken en patiënten meer keuzevrijheid krijgen. Dit staat in het onderzoek Marktimperfecties in de medisch specialistische zorg van de NZa.

Betaalbaarheid

Meer medisch specialisten is ook goed voor de betaalbaarheid van de gezondheidszorg en een evenwichtigere relatie tussen ziekenhuis en specialist, stelt de NZa: “Als het ziekenhuis risico’s gaat lopen over de uitgaven en als het aantal medisch specialisten toeneemt wordt hun positie enigszins verzwakt bij de onderhandelingen over de vergoeding voor specialistische zorg, waardoor bij vrije prijsvorming een neerwaartse druk op de prijzen ontstaat.”

Tekorten aan medisch specialisten

Uit het onderzoek blijkt dat er nu al een tekort is aan onder meer anesthesiologen, kinderartsen, orthopedisten en radiologen. In de toekomst worden ook in andere specialismen tekorten verwacht. Om het lichte overschot te bewerkstelligen wil de NZa de instroom vergroten door op korte termijn de numerus fixus te verruimen en het aantal opleidingsplaatsen voor artsen tot medisch specialist (aios) te vergroten. Later kan worden gekeken of de beperkingen helemaal kunnen worden afgeschaft, maar hiervoor moet onder meer eerst worden geïnvesteerd in opleidingstructuur, logistiek en het aantal opleiders.

Numerus fixus afschaffen

Ook wil de NZa monitoren of de uitbreiding geen onvoorziene effecten heeft. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg adviseerde eerder de numerus fixus over vijf jaar af te schaffen. Daarnaast kan taakherschikking bij sommige ondersteunende specialismen mogelijk een bijdrage leveren aan het oplossen van de tekorten.

Veiling voor opleidingsplaatsen

Door de extra opleidingsplaatsen zullen de kosten voor de overheid in eerste instantie toenemen. Daarom wil de NZa de bekostiging van de opleidingen doelmatiger inrichten. Volgens de NZa zijn er twee manieren om de subsidiegelden voor de beroepsopleidingen doelmatig te verdelen. In het eerste model krijgen de publieke universitaire opleidingsinstellingen (UMC’s) de taak om meer specialisten op te leiden en de aios te verdelen. De overheid stelt hiervoor spelregels op. Een andere manier is verdeling van het aantal opleidingsplaatsen en subsidie via een tenderprocedure (veiling). Hierbij bepaalt de markt hoe de opleidingsplaatsen worden verdeeld. De overheid zorgt voor de randvoorwaarden en de organisatie. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

RVZ: schaf numerus fixus over vijf jaar af

Faculteiten niet klaar voor afschaffen numerus fixus

Capaciteitsorgaan wil verruiming numerus fixus

Roland Berger wil van numerus fixus af

KNMG wil numerus fixus behouden

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. @ Saskia: U bent duidelijk niet goed op de hoogte. Wie heeft het alelen over inkomen? Klinks plannen gaan niet alleen om bezuinigen (en zelfs terugvorderen maar dat terzijde) op tarieven. Ze gaan ook over het wegnemen van de autonomie van de specialist, een ramp voor velen. Erg makkelijk om dit te vertalen met dat het ze alleen om inkomen gaat.

  2. Lees alle reacties
  3. meer specialisten is goed voor de betaalbaarheid van de gezondheidszorg
    Naar analogie met: “meer ambtenaren is goed voor de betaalbaarheid van de overheid”.
    Het geeft me zo een veilig gevoel om te weten dat onze rekenmeesters een inzicht hebben wat ik als eenvoudige sterveling mis. De kosten van de gezondheidszorg zijn in Nederland dus relatief zo veel lager dan in de ons omringende landen omdat we per hoofd van de bevolking te weinig dokters hebben. Als we het nog goedkoper willen, moeten we er gewoon meer van hebben, Het is allemaal zo logisch…

  4. Hoezo onaantrekkelijk? Het blijft toch een mooi vak om mensen beter te maken! Het gaat toch niet alleen maar om inkomen? En als er meer specialisten zijn kunnen wat meer ‘ normale’ werktijden aangehouden worden, goed voor artsen en patienten!

  5. Als de plannen van Klink doorgang vinden voorzie ik nog een veel groter tekort aan specialisten. Het vak wordt zeer onaantrekkelijk gemaakt. Ken wat specialisten die pas een paar jaar klaar zijn en die overwegen om uit het vak te stappen. Zoveel onzekerheid nekt ze.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.