Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa praat over patiëntenstops in de wijkverpleging

Redactie Zorgvisie
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met de brancheorganisaties in de wijkverpleging Actiz en BTN overlegd over mogelijke patiëntenstops in de wijkverpleging. BTN en Actiz hebben allebei gewaarschuwd dat zij signalen krijgen dat verschillende instellingen het plafond van hun budget bereiken, en mogelijk nieuwe patiënten zullen moeten weigeren. In het overleg is ook gesproken over de zorginkoop voor 2017.
stop400.jpg
Foto: Fotolia

De NZa wilde van de organisaties weten hoe dringend deze signalen zijn. Verzekeraars hebben een zorgplicht, zij moeten ervoor zorgen dat hun verzekerden voldoende zorg, en dus ook wijkverpleging, krijgen. De NZa volgt nauwlettend of verzekeraars aan hun zorgplicht voldoen. De patiëntenstops gelden voor nieuwe patiënten. Voor mensen die al wijkverpleging krijgen verandert de zorgverlener niet. 

Doorverwijzen
De verzekeraar moet voor een alternatief zorgen als een bepaalde aanbieder van wijkverpleging geen nieuwe klanten meer aanneemt. Hij moet verzekerden doorverwijzen naar een aanbieder die wel plaats heeft en zo nodig ook extra zorg inkopen. Vorig jaar hebben verzekeraars dat ook gedaan. Mensen die met een cliëntenstop te maken krijgen en niet goed door hun verzekeraar doorverwezen worden, kunnen dat melden bij de NZa.

Zorgen over contractering
Actiz en BTN hebben ook aangegeven dat zij zich zorgen maken over de contractering voor 2017 door zorgverzekeraars. Deze maanden kopen de zorgverzekeraars  wijkverpleging in voor volgend jaar. De brancheorganisaties krijgen signalen van aanbieders dat zorgverzekeraars te krap zouden inkopen. De NZa volgt deze maanden de zorginkoop in een aantal sectoren nauwlettend, waaronder de wijkverpleging. Zij monitort daarbij of verzekeraars zich aan de richtlijnen over een goed contracteerproces houden, of zij duidelijk zijn over hun inkoopbeleid en voldoende bereikbaar zijn. 

Dossier Zorginkoop  
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.