Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa onderzoekt declaraties bij VUmc

Redacteur Zorg+Welzijn
De NZa doet onderzoek bij het VU Medisch Centrum nadat ‘er aanwijzingen waren dat het ziekenhuis mogelijk foutieve of onterechte declaraties heeft verstuurd’. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit vandaag.
NZa onderzoekt declaraties bij VUmc
Foto: ANP Lex van Lieshout

Volgens de Zorgautoriteit leidt het al dan niet bewust te veel declareren tot hogere zorgkosten, die uiteindelijk door de consument in zijn premie voor de zorgverzekering worden betaald. Het VUmc heeft laten weten dat de administratie tussen 2008 en 2011 onder de loep genomen wordt. ‘VUmc verleent alle medewerking aan dit onderzoek’, aldus het ziekenhuis. ‘We gaan alle dossiers heel precies bekijken, dat kan maanden duren’, aldus een woordvoerder van de toezichthouder.

Administratie

De NZa mag als toezichthouder in de zorg onderzoek doen naar de administratie van zorgaanbieders. Dat is geregeld in de Wet marktordening gezondheidszorg. Zij kan bij zorgaanbieders nagaan of zij de juiste tarieven en prestaties in rekening hebben gebracht bij zorgverzekeraars. Als een zorgaanbieder te veel declareert, kan de zorgautoriteit bijvoorbeeld een aanwijzing, een last onder dwangsom of een boete opleggen.

Verscherpt toezicht

Het Amsterdamse ziekenhuis wordt de afgelopen tijd geplaagd door verschillende affaires. Zo kwam het onder verscherpt toezicht te staan van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vanwege het conflict tussen een aantal specialisten en onjuiste informatieverstrekking daarover van het bestuur aan de inspectie. Ook was er gedoe over de tv-serie die over de spoedeisende hulp van het ziekenhuis moest gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.