Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa onderzoekt tandartsketen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Nederlandse Zorgautoriteit doet onderzoek bij een keten van tandartsenpraktijken ‘in de Randstad’.
mond.gif

Dat meldt de NZa. 

Te duur
Patiënten zouden er te veel moeten betalen voor materiaal- en techniekkosten zoals kronen en bruggen. De NZa controleert daarom de administratie van de praktijken. Tijdens het onderzoek kunnen de tandartsen in de betreffende praktijken gewoon doorwerken. Over de naam en de vestigingsplaatsen van de praktijkketen, blijft de NZa vaag.

Inkoopvoordeel
De controle bij de keten van tandartsenpraktijken maakt onderdeel uit van het onderzoek dat de NZa eind juni is gestart naar het doorberekenen van materiaal – en techniekkosten. De NZa krijgt signalen dat tandartsen, orthodontisten en tandprothetici hun patiënten teveel in rekening brengen. De kortingen die aanbieders in de mondzorg ontvangen bij de inkoop van deze materialen en technieken, moeten zij volledig doorberekenen aan hun patiënten. 

Tussen-bv’s
Maar dat gebeurt niet altijd, weet de NZa. Door middel van nationale maar ook internationale constructies met bijvoorbeeld ‘papieren’ tussen-BV’s of inkoopcombinaties steken deze mondzorgaanbieders (bulk)kortingen in eigen zak. Een andere methode is het via soortgelijke constructies verhogen van de prijs van ingekochte bruggen en kronen zonder dat daar reële kosten tegenover staan. De consument is daarvan de dupe.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.