Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘NZa: ‘Repareer snel de onduidelijkheid in artikel 13’

Als verzekeraars geen contract hebben met bepaalde GGZ-zorgaanbieders, zou het beter zijn als ze die zorgdeclaraties ook niet hoeven te vergoeden. Zo kunnen zij zorgaanbieders uitsluiten die niet goed declareren. Ook hebben verzekeraars nu te weinig baat bij het controleren van GGZ-declaraties, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in haar toezichtrapport GGZ.
‘NZa: ‘Repareer snel de onduidelijkheid in artikel 13’
Foto: NZa

In 2013 en 2014 houdt de zorgautoriteit verscherpt toezicht in de GGZ. Onlangs pakte de toezichthouder drie zorgaanbieders in de GGZ aan. Twee ervan brachten behandelingen in rekening die niet geleverd waren en de derde werkte niet mee aan controles door de zorgverzekeraar. Ook voerde de NZa intensieve gesprekken met vier zorgverzekeraars over de wijze waarop zij declaraties in de GGZ controleren.

Uitsluiten

De NZa schrijft: ‘Zorgverzekeraars hebben een cruciale taak in het tegengaan van onjuiste zorgrekeningen, maar hebben hiervoor nu te weinig mogelijkheden. De zorgverzekeraars moeten nu namelijk ook declaraties van zorgaanbieders waar geen contract mee is, (deels) vergoeden. Om te zorgen dat de verzekeraars hun controlerende taken beter kunnen uitvoeren, is het noodzakelijk dat artikel 13 van de Wmg snel aangepast wordt. Dan hebben verzekeraars wél de mogelijkheid om bijvoorbeeld in de inkoop zorgaanbieders uit te sluiten die niet correct declareren.’

Declaraties

Zelf heeft de NZa haar regels voor het declareren in de GGZ op een aantal belangrijke punten aangescherpt. Wie hoofdbehandelaar mag zijn, is beperkt en op de declaraties moet duidelijk staan welk beroep en verantwoordelijkheden die heeft en welke medebehandelaars betrokken zijn. Ook moet de (in)direct patiëntgebonden tijd vermeld worden, net als  de zorgvraagzwaarte. Verder is er in de bekostiging onderscheid gemaakt tussen zorg die wel en niet in het basispakket zit, zodat een zorgaanbieder onverzekerde zorg niet als verzekerde zorg kan declareren.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.