Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa start onderzoek naar zorgfraude

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit is gestart met een onderzoek naar zorgfraude. De organisatie gaat kijken naar de omvang, fraudegevoelige aspecten en mogelijkheden tot reparatie van fouten. Dat schrijft de NZa in een brief aan minister Schippers.

Allereerst gaat de NZa declaratiebestanden analyseren om onregelmatigheden op te sporen. Mogelijke niet-correcte declaraties worden daaruit gehaald en verder onderzocht. Dat zouden fraudegevallen kunnen zijn maar ook foutieve declaraties. Bij de tweede variant gaat het om fouten die niet opzettelijk zijn gemaakt. Het gevonden materiaal wordt geanalyseerd met experts waardoor een inschatting moet ontstaan van het totale fraudebedrag inclusief onregelmatigheden.

Fraudegevoeligheid systeem

Tegelijkertijd onderzoekt de NZa fraudegevoelige plekken in de zorgregelgeving. Daarbij wordt samengewerkt met verzekeraars en verschillende opsporingsinstanties. Dit moet resulteren in aanbevelingen tot wijziging van de regelgeving.

Looptijd

Uiteindelijk moet nog voor december 2013 de eerste rapportage verschijnen waarbij de data van vier sectoren geanalyseerd zijn. Naar verwachting zal de eindrapportage op 1 juli 2014 volgen. De beoordeling van uitkomsten volgt enkele maanden daarna.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.