Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa stelt ‘nieuwe’ ggz-prijzen vast

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de tarieven van de dbc’s in de ggz vastgesteld voor 2010. Het zijn de oude tarieven, aangepast aan de inflatie.

De berekening van de huidige dbc-prijzen stamt uit 2005. De NZa wilde dit jaar nieuwe prijzen maken voor de curatieve ggz. Aan het kostprijsonderzoek van DBC-onderhoud in 2009 hebben echter te weinig aanbieders deelgenomen voor een betrouwbaar beeld, vertelt een NZa-woordvoerder. “Toen we met deze gegevens nieuwe tarieven berekenedn, bleken er onverklaarbare schommelingen in te zitten. De cijfers waren onvoldoende representatief.” Slechts vijf vrijgevestigde behandelaren en veertien instellingen namen deel.

Dbc’s inhoudelijk aangepast

De dbc’s zijn inhoudelijk wel aangepast. Bij alle hoofdgroepen voor behandeling is de productgroep met de hoogste tijdklasse gesplitst zijn in twee nieuwe productgroepen. “Daardoor sluit het beter aan op de zorg die we leveren”, reageert directeur Jos de Beer van brancheorganisatie GGZ Nederland tevreden.

Nieuwe aanbieders ggz

Nieuwe aanbieders in de ggz rekenen al af in dbc’s. De grote instellingen declareren dbc’s, maar krijgen in de aanloop naar volledige prestatiebekostiging hun geld nog op basis van hun oude AWBZ-budget. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Goof van Gemert vertrekt bij GGZ Nederland

Klink: prijzen dbc’s blijven vrij

Miljoenennota: vooral bezuinigen op ggz

Klink grijpt in bij tarieven ggz

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.