De berekening van de huidige dbc-prijzen stamt uit 2005. De NZa wilde dit jaar nieuwe prijzen maken voor de curatieve ggz. Aan het kostprijsonderzoek van DBC-onderhoud in 2009 hebben echter te weinig aanbieders deelgenomen voor een betrouwbaar beeld, vertelt een NZa-woordvoerder. “Toen we met deze gegevens nieuwe tarieven berekenedn, bleken er onverklaarbare schommelingen in te zitten. De cijfers waren onvoldoende representatief.” Slechts vijf vrijgevestigde behandelaren en veertien instellingen namen deel.
Dbc’s inhoudelijk aangepast
De dbc’s zijn inhoudelijk wel aangepast. Bij alle hoofdgroepen voor behandeling is de productgroep met de hoogste tijdklasse gesplitst zijn in twee nieuwe productgroepen. “Daardoor sluit het beter aan op de zorg die we leveren”, reageert directeur Jos de Beer van brancheorganisatie GGZ Nederland tevreden.
Nieuwe aanbieders ggz
Nieuwe aanbieders in de ggz rekenen al af in dbc’s. De grote instellingen declareren dbc’s, maar krijgen in de aanloop naar volledige prestatiebekostiging hun geld nog op basis van hun oude AWBZ-budget. (Zorgvisie – Krista Kroon)
Lees ook:
Goof van Gemert vertrekt bij GGZ Nederland
Klink: prijzen dbc’s blijven vrij
Miljoenennota: vooral bezuinigen op ggz
Klink grijpt in bij tarieven ggz