Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa tikt ZN op de vingers

MAARSSEN - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is ongelukkig met de kostenraming die Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ten aanzien van de zorgpremie heeft gemaakt. De Nza geeft daarmee de Consumentenbond gelijk die vindt dat dergelijke prognoses de werking van de marktwerking.

“Het is niet goed wanneer een branchevereniging met een signaal komt dat door de leden mogelijk als richtinggevend kan worden opgevat”, zegt woordvoerster Annemiek van der Laan. “In een marktomgeving moet je het aan de partijen zelf laten om met een zo scherp mogelijke premie te komen. Wat ons betreft geldt hetzelfde als de minister met een raming van de te verwachten premiestijging komt.”

Rekenhulpje

Volgens ZN is de prognose niet meer dan een rekenhulpje voor de verzekeraars en zeker geen verkapte vorm van prijsstelling. Het vaststellen van de premie, zo benadrukt ZN, een individuele afweging voor iedere zorgverzekeraar. ZN verwijst tevens naar eerder onderzoek van de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) waarin de kartelwaakhond stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat de verzekeraars afspraken maken over premies of in strijd met de Europese regels handelen. De NZa wil het onderwerp niettemin aan de orde stellen bij het volgende werkoverleg met ZN. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

Eerste verzekeraar maakt premie 2007 bekend

Hoogervorst rekent op zorgpremie van 1134 euro

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.