NZa wijst verzoek tot handhaving bij verzekeraars af

Zorgverzekeraars nemen op verschillende manieren een loopje met de vrije artsenkeuze, zegt Stichting Zorghuis. Zij wil dat de NZa hiertegen optreedt, maar de autoriteit heeft een handhavingsverzoek afgewezen. De stichting maakt bezwaar.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
nzagebouw400.jpg

De NZa moet haar rol als toezichthouder op de Zorgverzekeringswet oppakken en verzekeraars tot de orde roepen voor een aantal ernstige belemmeringen van de vrije artsenkeuze. Dat stelt Stichting Zorghuis, een belangengroep van particulieren die hier speciaal voor is opgericht.

Misbruik machtigingsvereiste
De stichting ziet twee grote belemmeringen van de vrije artsenkeuze. Ten eerste misbruiken verzekeraars hun bevoegdheid door consumenten te verplichten om toestemming te vragen als ze voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders kiezen. ‘Het is heel duidelijk in de wet omschreven dat deze machtigingsvereiste alleen voor specifieke zorgvragen is bedoeld’, zegt Ronald van Oosterhout van Stichting Zorghuis. ‘Bijvoorbeeld voor plastische chirurgie.

0
443

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.