NZa wijst verzoek tot handhaving bij verzekeraars af

Zorgverzekeraars nemen op verschillende manieren een loopje met de vrije artsenkeuze, zegt Stichting Zorghuis. Zij wil dat de NZa hiertegen optreedt, maar de autoriteit heeft een handhavingsverzoek afgewezen. De stichting maakt bezwaar.
nzagebouw400.jpg

De NZa moet haar rol als toezichthouder op de Zorgverzekeringswet oppakken en verzekeraars tot de orde roepen voor een aantal ernstige belemmeringen van de vrije artsenkeuze. Dat stelt Stichting Zorghuis, een belangengroep van particulieren die hier speciaal voor is opgericht.

Misbruik machtigingsvereiste
De stichting ziet twee grote belemmeringen van de vrije artsenkeuze. Ten eerste misbruiken verzekeraars hun bevoegdheid door consumenten te verplichten om toestemming te vragen als ze voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders kiezen. ‘Het is heel duidelijk in de wet omschreven dat deze machtigingsvereiste alleen voor specifieke zorgvragen is bedoeld’, zegt Ronald van Oosterhout van Stichting Zorghuis. ‘Bijvoorbeeld voor plastische chirurgie.

0
159

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.