Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

NZa wil macht specialisten aanpakken

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil wat doen aan de macht die medisch specialisten ten opzichte van ziekenhuisbestuurders hebben. De zorgautoriteit wil ook bekijken hoe het tekort aan specialisten opgelost kan worden. De NZa schrijft dat stakeholders mogen reageren met een visie over deze onderwerpen.
NZa wil macht specialisten aanpakken

De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) start een consultatie over haar analyse van marktimperfecties in de medisch specialistische zorg. De autoriteit constateert dat de onderhandelingspositie van specialisten vaak sterker is dan die van de besturen van ziekenhuizen. Oorzaak hiervan is onder meer dat in delen van de ziekenhuiszorg schaarste is aan medisch specialisten. Besturen zijn daardoor vaak onvoldoende in staat om te sturen op de kwaliteit en doelmatigheid van de geleverde zorg. Dit kan volgens de NZa nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg.

Numerus fixus

De NZa verkent in het rapport een aantal mogelijkheden om de schaarste tegen te gaan. Een van die opties is het afschaffen dan wel verlagen van de numerus fixus en het aantal opleidingsplaatsen tot medisch specialist. Daarnaast constateert de NZa dat specialisten zelf veel invloed hebben op het aantal opleidingsplaatsen en de verdeling van specialisten. De NZa doet voorstellen om het ministerie van VWS meer grip te geven op het aantal opleidingsplaatsen en de kwaliteit en doelmatigheid van de verdeling van specialisten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Specialisten ‘geven’ geld terug

Klink: ‘Corrigeren specialisten juridisch onmogelijk’

NZa verhoogt korting medisch specialisten

VWS geeft besuur meer macht over specialist

5 REACTIES

 1. @Olaf Tan:
  Om te beginnen: U komt op mij over als een zgn. manager (suit).
  Verder ben ik van mening dat het uitbesteden van zovele taken aan PA’s, NP’s, etc, etc) als tegenwoordig gebeurt en in toenemende mate lijdt tot verval van wat ooit geneesKUNST was en wordt gedevalueerd tot praktisch kunstje. Mijn mening is dat de zorg best wat kan leren van bedrijven en industrie, maar dat zorg en geneeskunde niet op gelijke manier beschouwd moet worden als industrie.

 2. Lees alle reacties
 3. De specialist dient te presteren en het ziekenhuis te faciliteren. Bij dat laatste hoort ook een professioneel bestuur en ziekenhuismanagement, naast het kunnen beschikken over een adequate infrastructuur gericht op kwaliteit van zorg (capaciteit en instrumentarium).
  Het is vloeken in de kerk, maar een heroriëntatie op het huidige curriculum tot medisch specialist verdient een kritische analyse.
  Het versoepelen van de fixus, met instandhouding van de huidige opleidingsstructuur, wordt wel een hele kostbare aangelegenheid. De opleidingskosten bedragen nu al meer dan 1 miljard per jaar (excl. basisopleiding). De opleiding tot ‘jonge klare’ duurt 12 tot 14 jaar (inclusief basis en wachttijd als anios). Dat wij in Nederland kunnen beschikken over meer dan 30 specialismen die anytime een consulent kunnen leveren, rechtvaardigt een dergelijke analyse. Een meer resultaatgerichte aanpak van substitutie en taakherschikking (NP, PO en PA) kan leiden tot succesvolle scenario’s als het gaat om het benodigd aantal ‘medisch’ professionals. Een integrale en adequate inrichting van de poort kan wellicht ook soelaas bieden: combinatie van SEH-arts, HA en ziekenhuisarts (als nieuw specialisme). Het is overigens nog maar de vraag of het toekennen aan VWS van ‘meer grip’ tot succes zal leiden. Dit kan ook leiden tot een te kwantitatieve en boekhoudkundige benadering van de vraagstelling. De umc’s en hun ‘partner’ opleidingsziekenhuizen zouden meer uitgenodigd moeten worden en meer speelruimte moeten krijgen om tot efficiëntere in-, door- en uitstroom van aios te komen.

 4. De jacht op de specialist wordt voortgezet. We zijn vogelvrij verklaard en aan alle kanten worden we gepakt. Straks worden we gedegradeerd tot, met alle respect voor hun individuele kennis en kunde, automecaniciens.
  Op een of andere manier weten de “managers” het voor zichzelf wel altijd goed te regelen en de rest moet daarvoor bloeden.

 5. In België heeft men in de jaren ’60 gedacht de artsen te zullen “pakken” door ze ongebreideld in aantal te laten toenemen (Nothomb sprak toen de intussen gevleugelde woorden: “on les aura par leur nombre”) met als gevolg oncontroleerbare overconsumptie en invoering van numerus clausus. Het geheugen van sommigen is blijkbaar erg kort. Of moeten we gewoon vaststellen dat de geschiedenis zich herhaalt?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.