Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

NZa wil nieuwe bekostiging voor ggz

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt voor dat de ggz geen dbc's meer declareert, maar activiteiten. Dat staat in het consultatiedocument Verbetering werking dbc-systeem.
NZa wil nieuwe bekostiging voor ggz

De NZa stelt voor in 2012 te gaan werken met de ‘dbc-matrix’. Daarin dient de dbc voor verantwoording en onderhandeling met zorgverzekeraars, terwijl de verrichte activiteiten de basis vormen voor maandelijkse declaratie. Instellingen houden per dbc hun verrichtingen bij, bijvoorbeeld onderzoek en therapieën. De optelsom van al hun dbc’s maakt duidelijk hoeveel zij gemiddeld doen per diagnose. De zorgverzekeraar ziet per patiënt alleen verrichtingen, per diagnose krijgt hij slechts gegroepeerde gegevens.

‘Grofmazig’

De NZa stelt dat de huidige productstructuur van dbc’s zo ‘grofmazig’ is dat er te veel variatie is tussen de patiënten die eronder vallen. Dat maakt de onderbouwing van de tarieven “kwetsbaar”. Ggz-aanbieders bepalen zelf in welke tijdsklasse een behandeling valt, met bijbehorende vergoeding. Daarnaast heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven onlangs verboden diagnosen op de factuur van de patiënt te vermelden. Ook zouden ggz-aanbieders in het nieuwe voorstel sneller hun geld krijgen en heeft VWS eerder inzicht in de werkelijke productie.

Twijfel kostprijsberekening

De zorgautoriteit keurde in september de nieuwe dbc-tarieven af, omdat ze twijfelt aan de kostprijsberekening door DBC Onderhoud. Het veld is daar zeer ongelukkig mee. De dbc-matrix kan niet op draagvlak rekenen, denkt Roel Verheul, bestuurder van De Viersprong en lid van de klankbordgroep van DBC-Onderhoud. “Kennelijk heeft de NZa allerlei bedenkingen, maar in plaats van die te bespreken met het veld en DBC-Onderhoud, tovert ze een heel nieuw systeem uit de hoge hoed.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

NZa: volledige prestatiebekostiging curatieve GGZ in 2011

NZa doet nader onderzoek naar dbc’s voor ggz

NZa keurt nieuwe tarieven ggz af

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Dit krijg je nooit meer uitgelegd ! Hoezo bureaucratie…. Maar ja, het is wel zo dat dit programmeurs, ondersteunende diensten in GGZ, etc aan het werk houdt. Zorgt wel weer voor onodige stress….uitval…psych. problemen >>> dus uiteindelijk ook weer voor aanvoer GGZ cliënten. Cirkel is rond…dank u NZA !?

  2. Lees alle reacties
  3. Dat is nou typisch weer NZA: op eigen houtje zonder de betrokkenen. Voor de psychiaters heeft het ook geen zin zolang ze geen uurtarief krijgen als specialist. Daar moet het NZA zich mee bezig gaan houden, ze willen dat niet, hebben op dat vlak een echte nederlaag geleden (in het verleden dus ernstige fouten gemaakt) en dan maar weer de vlucht naar voren en weer een machtsspel, voor als je niets goeds te doen hebt/wilt. Recent is er een groot onederzoek afgesloten onder psychiaters waarbij blijkt dat ze welwillend staan tov de dbc’s maar de uitwerking niet vinden passen bij de geponeerde doelstellingen. Dus nu weer meer van hetzelfde.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.