Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa wil overstap naar dbc’s in ggz per 2012

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert VWS de bekostiging van de curatieve geestelijke gezondheidszorg (ggz) per 2012 via dbc's te laten verlopen. Mede door de vervroegde verkiezingen is de overstap naar dbc's per 1 januari aanstaande niet meer haalbaar, aldus de NZa in een persbericht.
NZa wil overstap naar dbc's in ggz per 2012

Vanaf 2012 moet als het aan de autoriteit ligt zowel de financiering als de bekostiging van de ggz via dbc’s verlopen. “De keuze voor één bekostigingssysteem zorgt voor minder administratieve lasten bij ggz-aanbieders en de dbc’s stellen zorgverzekeraars beter in staat afspraken te maken over prijs en kwaliteit”, schrijft de NZa. “Dit is gunstig voor de betaalbaarheid en kwaliteit van de ggz.”

Ingroeimodel

De NZa pleit voor een overgang met een ingroeimodel van drie jaar. Dit ingroeimodel geeft aanbieders de tijd hun bedrijfsvoering aan te passen aan de nieuwe bekostiging. In haar advies geeft de NZa ook aan hoe er omgegaan kan worden met specifieke zorgactiviteiten, crisiszorg, kapitaallasten en macrobeheersing bij invoering van dbc-bekostiging.

Vrije tarieven

Verder voorziet de NZa dat vrije ggz-tarieven meer ruimte bieden om zorgzwaarte te vergoeden en kwaliteitsverbetering te belonen. Hiervoor moet de sector aan verschillende voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van transparantie van kwaliteit. In het voorjaar van 2011 bekijkt de NZa hoe transparant de markt is en in welke mate de tarieven per 1 januari 2012 kunnen worden vrijgeven. De NZa adviseert het nieuwe kabinet om tijdig een besluit over de bekostiging en het vrijgeven van de tarieven te nemen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NVZ maakt DBC-Onderhoud zwart bij Tweede Kamer

Bonden starten actie tegen dbc’s in ggz

NVZ: ‘Zet drie procent boven op dbc-prijs voor innovatie’

Ggz krijgt zzp’s voor kinderen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Reeds in 2008 is de curatieve GGZ van de AWBZ overgegaan naar de Zorgverzekeringswet. En nog steeds loopt de bekostiging en financiering niet via de DBC’s, maar via de oude AWBZ parameters. Ook dus nog in 2011. Een brevet van onvermogen waar wij als zorgaanbieders de dupe van zijn.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.