Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa wil toezien op forensische zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil de scheidsrechter worden voor de markt voor forensische zorg. Dat staat in het advies Marktordening forensische zorg.
NZa wil toezien op forensische zorg

De forensische zorg, de psychiatrische zorg aan mensen die een delict hebben gepleegd, wordt sinds 2008 aanbesteed door het ministerie van Justitie. Het inkopen, gunnen en de voorwaarden voor de levering van forensische zorg liggen daardoor allemaal in één hand. Justitie bepaalt de budgettaire ruimte en het aantal cliënten van zorgaanbieders. Het ministerie heeft de NZa opdracht gegeven te onderzoeken hoe misbruik van marktmacht kan worden voorkomen.

Toezicht op aanbesteding forensische zorg

De NZa vindt dat een onafhankelijke partij belast moet worden met het vaststellen en handhaven van de regels. De Zorgautoriteit werpt zichzelf op als geschikte kandidaat. De regulering komt neer op het vaststellen van prestaties en tarieven, het vaststellen van regels over informatiebeperking door diverse partijen en het toezien op naleving van deze regels.

Rol Justitie beperken

De rol van Justitie zou zich moeten beperken tot de indicatie, plaatsing en inkoop van de zorg. Deze taakverdeling sluit aan bij de rolverdeling van zorgverzekeraars en de NZa in de reguliere ggz. “Deze werkwijze is het meest efficiënt, vermindert de administratieve lasten voor ggz-instellingen en zorgt voor consistentie in regels voor prestaties en tarieven”, aldus de NZa.

Behandeling in detentie

In Nederland verblijven er ongeveer 15.000 mensen in detentie. Volgens de encyclopedie Wikipedia heeft een kwart van hen een psychische stoornis. Bij tien procent is deze stoornis zo ernstig dat zij psychiatrische behandeling nodig hebben. Vaak om is er sprake van een psychotisch beeld of een persoonlijkheidsstoornis, vaak in combinatie met verslavingsproblematiek en ernstige verwaarlozing. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NZa adviseert dbc’s voor forensische zorg

PwC: ‘Financiële opleving ggz is tijdelijk’

Neem een abonnement!

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.