Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

NZa wil verbetering ziekenhuisadministraties

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben hun onderzoek naar declaratiefouten serieus opgepakt maar het moet beter. Dat constateert de NZa na eigen onderzoek.
NZa wil verbetering ziekenhuisadministraties
Foto: ANP/Roos Koole

Ziekenhuizen moeten meer doen aan hun interne toezicht.

Verpleegafdeling

Dat betekent: niet alleen de declaraties op papier checken maar ook controles uitvoeren op de werkvloer. De NZa heeft dit in enkele gevallen zelf in ziekenhuizen gedaan. Een woordvoerder van de NZa geeft als voorbeeld de registratie  van ‘een afdeling voor verpleging ingericht’: ‘Dit bleek in werkelijkheid een gangetje met een gordijn te zijn, dus gewoon een wachtruimte. Dat mag dus niet als verblijf op een verpleegafdeling worden geregistreerd en gedeclareerd.’

Ziekenhuisdeclaraties

Half december 2014 bleek uit zelfonderzoek door ziekenhuizen dat er 277 miljoen euro is overgedeclareerd in 2012 en 2013. Een expertcommissie van zorgverzekeraars zegt in zijn rapport dat de verkeerde declaraties te wijten zijn aan onduidelijke regelgeving door de NZa. Declaratieregels werden volgens de commissie door de NZa tussentijds en achteraf veranderd. Gemaakte fouten zijn daarom niet verwijtbaar maar een gevolg van de complexiteit en voortdurende verandering van het bekostigingssysteem.

NZa

De NZa is het niet eens met alle bevindingen van de expertcommissie. De Zorgautoriteit heeft de regels niet achteraf veranderd: ‘Regels achteraf veranderen mag helemaal niet en dat hebben wij nooit gedaan. Het is een wijdverbreid misverstand dat de NZa achteraf regels wijzigt.’ Volgens de NZa waren de regels steeds helder. Wel erkent de NZa dat er veel tussentijdse veranderingen van regels zijn geweest. Daarom krijgen de ziekenhuizen nu rust om hun administratie goed op orde te kunnen brengen. In 2016 zal de NZa naar eigen zeggen ‘weinig’ wijzigen.

Accountants

Accountants hebben het zelfonderzoek van de ziekenhuizen gecontroleerd, maar niet op de juiste wijze, zo stelt de NZa. Daardoor is de toegevoegde waarde van het accountantsrapport gering. De accountants geven namelijk geen oordeel over de juistheid van de cijfers. Ook doen zij geen uitspraak over de hoogte van de overdeclaratie van een ziekenhuis. Of de data-analyses juist zijn en op de goede bronnen berusten, vermelden de accountants ook niet. De accountants hebben alleen gekeken of het doorlopen proces volgens afspraak is verlopen.

Ziekenhuizen

Vorig jaar hebben 83 ziekenhuizen, 8 umc’s  en 62 ZBC’s een zelfonderzoek uitgevoerd over de jaren 2012 en 2013. Ze zijn nagegaan of zij hun declaraties volgens de regels hebben ingediend. In december 2014 brachten de ziekenhuizen naar buiten dat zij op deze manier een bedrag van 277 miljoen euro aan onterechte declaraties hebben opgespoord. De bevindingen uit de zelfonderzoeken zijn beoordeeld door een expertgroep van zorgverzekeraars. Daarnaast hebben accountants een eigen onderzoek losgelaten op de gegevens van de ziekenhuizen.

Fraude in de zorg

Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties. Bekijk het dossier.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

3 REACTIES

  1. Ziekenhuisadministratie – vooral het onderdeel DBC registratie / administratie is een ware ramp bezien vanuit WAT doe je? Wat levert het op? en WAT geeft de registratie in financieel-overzicht in afgebakende periode aan resultaat en nog sterker bij afsluiting van het exploitatiejaar in het bepalen van WINST & VERLIES.
    Het huidige gebeuren lijkt meer om Russisch roulette dan op zuivere administratie verwerking. Een systeen ooit bedacht door de OVERHEID Tijdperk Klink!
    De ziekenhuizen moeten 80-90%% vh werk in meetbaar vastleggen verbinden  met vaste tarieven. De overige 10% is moeilijk met daarin de afweging moet elk ziekenhuishuis deze klussen doen. Verder het zorgbeleid en het financieel beleid van de NZA en de zorgverzekeraars meer eenduidig maken en bevorderen dat ziekenhuisproducties eenvoudig MEER MEETBAAR worden en gelijk ook FINANCIEEL opzicht TRANSPARANT maken. Tarieven van vaste producten bevriezen en tarieven van moeilijke producten, waaronder onderzoek stimuleren!    

  2. Lees alle reacties
  3. Kunnen alle partijen niet gewoon erkennen dat het gewoon veel te ingewikkeld is geworden? Een onbeheersbaar gedrocht met teveel spelregels door teveel partijen. Chapeau voor alle ziekenhuizen die voldoende binnen kunnen halen om de boel draaiende te houden.
    Het PS-je van Dijkstra is terecht: we steken honderden miljoenen in bureaucratie om enkele tientallen miljoenen (op miljarden omzet) boven tafel te krijgen. Leuk voor de publieke tribune, maar maatschappelijk onverantwoord…..

  4. Een aantal formuleringen in dit stuk iswat slordig ten opzichte van de managementsamenvatting (die op die punten wel zorgvuldig formuleert wat ieders rol in het proces was). Mbt rol accountants is formulering onjuist: accountants hadden/hebben geen controle uitgevoerd op de rapportages (was niet de afspraak tussen partijen, ook hier is managementsamenvatting wel zorgvuldig geformuleerd).
    Wat ik omissie vindt is dat Zorgvisie geen wederhoor heeft gepleegd over opmerkingen van de NZa dat Expertcommissie er naast zit. Juist het achteraf anders wel/niet interpreteren van beleidsregels is groot issue op dit moment. Mijn suggestie is dat als nog uit te zoeken Zorgvisie, en dan in de herkansing te gaan met dit onderwerp.
    PS’je: Het redactionele kader aan het eind ‘Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost.’ is mi. een onbewezen of tenminste zeer ongenuanceerde stelling/duiding en geen (journalistieke) verslaggeving van feiten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.