Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

NZa: ‘Zorgen over macht verzekeraars’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De NZa maakt zich zorgen over de machtsconcentratie bij zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars kunnen strengere controles verwachten.
NZa: ‘Zorgen over macht verzekeraars’

Dat zei bestuursvoorzitter a.i. Maarten Ruys vorige week tijdens een bijeenkomst die de NZa organiseerde voor partijen uit de zorg.

Zorgverzekeraars

De macht van zorgverzekeraars neemt toe door de afschaffing van de ex post verevening per 1 januari 2015 en de voorgenomen wijzigingen van artikel 13 in de Zorgverzekeringswet. Doordat de ex post verevening vervalt, krijgen zorgverzekeraars geen compensatie meer achteraf voor risicovolle patiënten. Als artikel 13 is aangepast, zijn zorgverzekeraars niet meer verplicht om niet-gecontracteerde zorg te vergoeden.

Zorgplicht

Voor de NZa betekenen deze ontwikkelingen dat de aandacht wordt verlegd naar de

zorgverzekeringsmarkt. De NZa gaat de concurrentie tussen zorgverzekeraars onder de loep nemen. De autoriteit meet de marktmacht van verzekeraars en controleert of zij inkoopvoordelen doorgeven aan hun verzekerden. Ook let de NZa op het nakomen van de zorgplicht, het verbod op premiedifferentiatie en ongewenste risicoselectie.

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier

8 REACTIES

  1. Inderdaad de macht van de zorgverzekeraars groeit. Als reactie gaan zorgaanbieders fuseren om een antimacht te realiseren. Om dit allemaal te ‘beheersen’ gaat de NZa meer controleren, oftewel haar ‘macht’ laten gelden.
    De enige die ‘macht’ verliest is de cliënt. Die wordt relatief steeds machtelozer. Vreselijk toch. Is dit wat u wil mw. Schippers / hr. Van Rijn?
    Het wordt tijd dat we toegaan naar een persoonlijke zorgbekostiging zodat mensen ‘met de voeten’ kunnen kiezen. We moeten toch allemaal ‘zelfredzamer’ worden en ‘in regie komen’.

  2. Lees alle reacties
  3. Het logo is inderdaad heel slecht gekozen of juist heel goed en kan dan worden gezien als een sterk staaltje ambtelijke humor.
    Door inteelt is bij deze ‘ras’ hond van alles mis; Kan de bek niet meer houden, kan geen lucht meer krijgen, heeft last van kwijlen over alles en iedereen en er moet voortdurend aan worden gesleuteld om het in leven te houden.
    http://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/65059-rashonden-gezondheidsproblemen-door-inteelt-en-doorfokken.html
    De Engelse Bulldog (zie foto) staat door zijn gedrongen lichaam en teruggefokte neus met stip op nummer 1 als het gaat om gezondheidsklachten. Er zijn nu buldoggen met te platte snuiten waardoor ze nauwelijks kunnen ademhalen. Deze gemankeerde hond kan zich zonder medische hulp, zoals kunstmatige inseminatie en een keizersnede, niet voortplanten. Voor pups met stamboom van dit zieke ras ligt de prijs op internet gemiddeld tussen de 1.500 en 2.000 euro. En vergeet de toekomstige dokterskosten niet.
    -De Ambtelijke humor van de NZa heeft toch wel zijn charme; ‘vergeet de toekomstige dokterskosten niet?’
    Welke hond zou de NZa nu beter kunnen typeren? 1 organisatie, 3 taken en bewaker van de toegang tot de Hel genaamd gereguleerde marktwerking.
    De 3 koppige Hellehond? Cerberus?
    Waarom niet de beeltenis van Cerberus genomen?
    Even vragen aan Medusa. De Minister beslist immers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.