NZa: Zorginkoop moet nog scherper

Zorgverzekeraars moeten volgend jaar nog scherper inkopen. Ook kan het inkoopproces eerder van start. Dit blijkt uit de monitor Zorginkoop van de NZa.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
NZa: Zorginkoop moet nog scherper
Foto: ANP - Roos Koole

Verzekeraars kunnen volgens de NZa nog beter zorg inkopen als zij mogen kiezen om niets te vergoeden voor zorg geleverd door aanbieders waar geen contract mee is. Hiervoor is een aanpassing van de wet nodig (artikel 13 van de Zorgverzekeringswet). Omdat zorgverzekeraars nu  ook voor niet gecontracteerde zorg 75 tot 80 procent van het gebruikelijke tarief moeten vergoeden, blijft de premie onnodig hoog. Bovendien zorgt deze standaardvergoeding ervoor dat zorgaanbieders minder druk ervaren om betere of efficiëntere zorg te bieden.

Onvrede over zorginkoop

Verschillende aanbieders hebben hun onvrede geuit over de manier waarop zorgverzekeraars zorg hebben ingekocht. Ze vinden dat

3
27

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

 1. De zorg moet uiteindelijk zelfverdienend worden, dit vergeleken met vroeger, toen de kosten zodanig opliepen, dat het dweilen met openstaande kranen was.
  Ben blij, dat ik, na afscheid van de zorg, me voor mijn aandeel in de zorg niet hoef te schamen, wetende, dat ik gehandeld heb naar een oprechte zorgverlener, met de juiste idealen, waarmee je moet zijn uitgerust.
  Maar dat het in deze tijd, in de wetenschap, dat er altijd geld bij moet in de zorg, niet makkelijk zal zijn om nog iets van je kennis op het gebied van zorg ten uitvoer te brengen?
  Daarom is voor mij de zorg met kleinschaligheid uitoefenen nog de meest beste zorg is.

 2. Lees alle reacties
 3. Da’s allemaal prima. Mag scherper, maar mag zeker ook een stuk simpeler. Iedereen dezelfde inkoopvoorwaarden. Iedereen dezelfde declaratievoorwaarden.
  De inkoopmacht is nu zo groot dat er sprake is van een oligopolie. De nza kan nu roepen wat ze willen, maar zonder sanctie zal er niets gebeuren. De zorgverzekeraar bepaalt wanneer en welk contract wordt afgesloten. Niet de aanbieder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.