Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ bang voor stijging ziekenhuistarieven

De tarieven van de ziekenhuiszorg zullen stijgen als zorgverzekeraars hun afspraken met ziekenhuizen naar buiten brengen. Dat is de reactie van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen in het FD op de actie van CZ. Die plaatste een deel van de tarieven van ziekenhuizen online.
bezuiniging400fotolia.jpg
Foto: Fotolia

CZ kwam met een lijst met duizenden ingrepen en de bijbehorende kosten, lager dan 885 euro. De prijzen voor veel behandelingen blijken bij verschillende ziekenhuizen erg te variëren. Menzis en Zilveren Kruis hebben ook plannen om naar buiten te komen met zorgtarieven.

Prijzen stijgen
Een woordvoerder van de NVZ spreekt de zorgen van de brancheorganisatie uit. Hij laat in het FD weten dat men niet tegen transparantie over tarieven is. Maar als ziekenhuizen van elkaar weten welke prijzen zij rekenen, zouden kosten kunnen stijgen voor ingrepen waar collega’s meer geld voor rekenen. Wij zijn niet tegen transparantie over tarieven’, zegt een NVZ-woordvoerder. ‘Twee jaar geleden hebben wij daarom afgesproken dat patiënten naar het ziekenhuis of de zorgverzekeraar kunnen bellen voor de prijs van een behandeling. Maar door het publiceren van tarieflijsten loop je het risico dat de zorg duurder wordt.’ De NVZ-woordvoerder wijst erop dat ziekenhuizen dan van elkaar komen te weten welke prijzen zij in rekening brengen. ‘Als ziekenhuis X 400 euro voor een bepaalde behandeling vraagt, waarom zou ziekenhuis Y, dat 200 euro declareerde, dat bedrag dan ook niet kunnen vragen? We moeten voorkomen dat er eenheidsprijzen ontstaan doordat ziekenhuizen in elkaars cijfers neuzen.’

Prijsverschillen
Het openbaar maken van de prijsafspraken heeft volgens emeritus hoogleraar sociale ziektekostenverzekering aan de Erasmus Universiteit Wynand van de Ven juist grote voordelen. Hij voorspelt dat deze ontwikkeling ertoe kan leiden dat ziekenhuizen tarieven gaan bepalen op basis van de kostprijs van een behandeling. Momenteel worden tussen partijen totaalovereenkomsten gesloten. Verzekeraars kijken niet naar de afzonderlijke ingrepen. ‘Dit verklaart ook de grote prijsverschillen tussen ziekenhuizen op de CZ-lijst.’

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.