Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

OK-medewerkers leggen convenant aan NMa voor

Redactie Zorgvisie
De Nederlandse Verenging van Anesthesiemedewerkers (NVAM) heeft een convenant van 15 ziekenhuizen voorgelegd aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De NVAM is boos over de afspraken die de ziekenhuizen in het convenant met elkaar hebben gemaakt. De afspraken schaden de concurrentiepositie van ok-medewerkers.

In het convenant van 18 mei spraken ziekenhuizen in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg onderling af om geen ok-medewerkers meer bij elkaar weg te kapen en commerciële detacheringsbureaus buiten de deur te houden. Daarnaast is afgesproken het aantal opleidingsplaatsen fors uit te breiden en ervoor te zorgen dat opgeleide werknemers twee jaar lang niet zomaar mogen opstappen. Anders moeten ze een deel van de kosten terugbetalen.

Kartelvorming ok-personeel

Medewerkers op de operatiekamer zijn verontwaardigd over deze actie van de ziekenhuizen. Dat zegt NVAM-voorzitter Pim Aerts. Volgens Aerts maken de ziekenhuizen afspraken die nadelig zijn voor ok-medewerkers, zonder de medewerkers daarin te betrekken. “Het gaat er bij de afspraken in feite om dat de concurrentiepositie van iedere anesthesiemedewerker in gevaar komt. Onze juristen hebben voldoende gronden gevonden om het convenant te laten toetsen op kartelvorming.”

Opleidingskosten ok-medewerkers

De directe aanleiding voor dit verbond is volgens de NVAM het grote tekort aan personeel binnen de beroepsgroep. “Die wordt de komende jaren door uitstroom van oudere collega’s en de beperkte instroom van nieuwe collega’s alleen maar groter”, aldus Aerts. “Dat heel veel ziekenhuizen hun programma’s nu nog kunnen afhandelen komt doordat veel van onze collega’s bereid zijn extra uren te draaien hun contracten uit te breiden. Ook springen veel collega’s via uitzendorganisaties en in hun vrije tijd bij in de ziekenhuizen.” Nu willen ziekenhuizen opleidingskosten niet meer betalen en zitten ok-medewerkers twee jaar vast.

Opleidingsfonds

Aerts begrijpt dat ziekenhuizen het aantal opleidingsplaatsen willen vergroten, maar dat zal volgens zijn vereniging op een andere manier moeten gaan. “Zomaar het aantal opleidingsplaatsen vergroten, betekent dat medewerkers die nu al zwaar onder druk staan ook nog extra studenten moeten gaan begeleiden.Dan komt de kwaliteit in gevaar en daar is de NVAM geen voorstander van. Ik pleit ervoor het budget voor opleidingen weg te halen bij de ziekenhuizen en over te plaatsen naar een opleidingsfonds bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op die manier kunnen ziekenhuizen niet meer het tekort aan opleidingsplaatsen laten oplopen, zoals nu wel gebeurd is.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Aantal zzp’ers in ziekenhuizen is miniem

Sint Franciscus Gasthuis werft met volgauto’s

‘Personeelsafspraak ziekenhuizen is kartelvorming’

NVZ wil opleidingsfonds verpleegkundigen

Meldpunt onderbezetting zorg in zomer

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.