Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OLVG start project videobellen na maagverkleining

Bert Bukman
Het OLVG begint als eerste ziekenhuis in Nederland met een online begeleidingsprogramma voor patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan. Via het programma ThuisVisite kunnen zij na ontslag nog drie dagen worden gevolgd met hulp van thuismetingen en videobellen met de arts.
ThuisVisite
Fotolia

Voor de patiënt is de stap van ziekenhuis naar huis minder groot, aldus het OLVG. Dankzij ThuisVisite hebben zorgverleners bovendien meer zicht op het herstel van de patiënt. Ook kunnen ze eerder ingrijpen bij complicaties.

De patiënten krijgen een device mee naar huis waarmee op afstand hartslag, bloeddruk en temperatuur worden gemeten. Via een app komen de gegevens direct bij de arts terecht. Via een online videoverbinding worden de resultaten vervolgens besproken.

Extra controle

‘Veel patiënten zijn onzeker na de operatie,’ aldus Thony Ruys, chirurg in opleiding van OLVG. ‘Normaal gesproken komt de patiënt pas twee weken na de operatie voor controle in het ziekenhuis. Nu is er bij thuiskomst nog drie dagen contact op afstand. We merken dat veel patiënten deze extra controle erg prettig vinden en dat eventuele complicaties sneller aan het licht komen.’

Het videobellen tussen arts en patiënt is een essentieel onderdeel van het project. ‘Vooral omdat het zien van de patiënt de arts misschien nog wel de meeste informatie geeft,’ aldus Ruys. ‘Patiënten geven daarnaast aan dat juist door dit bellen en bespreken van de gemeten waarden hun gevoel van veiligheid toeneemt.’

Europese regels

Zo’n veertig patiënten nemen deel aan het programma. Er wordt onderzocht of de metingen nauwkeurig zijn, maar ook of patiënten zich echt veiliger voelen en tevredener zijn. De apparatuur van ThuisVisite die de patiënten gebruiken om bloeddruk, hartslag en temperatuur te meten is CE-gecertificeerd en voldoet hiermee aan de  Europese regels. Ook de app voldoet volgens de producent aan alle standaarden op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.