Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OM eist tbs in zaak ’s Heeren Loo

De officier van justitie in Zutphen heeft woensdag tbs met dwangverpleging geëist tegen een 17-jarige jongen, die in ’s Heeren Loo in Ermelo, een instelling voor mensen met een verstandelijke handicap, medebewoonster Stefanie Baas ernstig mishandelde. De twee jaar oudere vrouw lag acht weken in coma.

De dader is volgens justitie ontoerekeningsvatbaar. Deskundigen menen dat er kans is op herhaling van het geweld. Daarom wordt opname in een zware setting noodzakelijk geacht. De ouders van het slachtoffer gaan aangifte doen tegen ’s Heeren Loo. Dit meldt de Volkskrant vandaag. Vader van het slachtoffer in de Volkskrant: “Die jongen is de dupe van fouten. Hij moest geplaatst worden in een omgeving met weinig prikkels, stond in zijn zorgplan.”Volgens Baas zette ’s Heeren Loo de groepen voor licht verstandelijk gehandicapten te snel op om geld te verdienen.

Geweld

De dader, een autist, mishandelde in mei Stefanie Baas dusdanig dat ze een gescheurde lever opliep, een klaplong, scheurtjes in het strottenhoofd, gebroken ribben, een geperforeerde tong, gebroken jukbeenderen en hersenkneuzingen. Stefanie is nog geen schim van wie ze was.

Teleurstelling

De ouders van Stefanie, Francis en Henk Baas, zijn teleurgesteld over de eis van justitie.”‘Dit wensen we de dader niet toe. Hij mag nu in het weekend niet meer naar huis. Hij beseft niet wat hij heeft gedaan. Als hij op de goede afdeling was geplaatst, was dit niet gebeurd.”

Chaos

Uit een onderzoek in opdracht van ’s Heeren Loo blijkt dat het een chaos was op de afdeling waar de jongen en Stefanie verbleven. Bewoners waren er niet veilig, onder meer omdat goed toezicht onmogelijk was in het onoverzichtelijke gebouw. Begeleiders – vaak uitzendkrachten – waren bang voor sommige jongeren en probeerden conflicten te voorkomen.

Bloed

Het echtpaar zag gisteren in het strafdossier een foto van Stefanie, badend in het bloed. Francis Baas: “De uitzendkracht die haar vond, maakte die foto met zijn telefoon, maar had niet het besef 112 te bellen.” Eerder had ’s Heeren Loo al besloten de afdeling te sluiten. ( de Volkskrant)

Links:

’s Heeren Loo stopt project na onderzoek

Geschorst na uitspraak op Hyves

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.