Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OM: Personeel en instelling niet vervolgd voor stikincident

Mark van Dorresteijn
Het personeel van tehuis De Valkenier in Maarssen noch de instelling zelf wordt vervolgd voor een dodelijk incident vorig jaar zomer. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).
OM: Personeel en instelling niet vervolgd voor stikincident

Een 56-jarige bewoner van de instelling voor verstandelijk gehandicapten overleed in 2009, nadat hij zich had verslikt in een pannenkoek. Volgens het Openbaar Ministerie zijn het personeel en het tehuis geen strafbare verwijten te maken.

Slikproblemen

Het verstandelijk beperkte slachtoffer had slikproblemen en mocht alleen onder begeleiding eten. Een flexmedewerkster had de man voor een andere bewoner aangezien en gaf hem een pannenkoek. De 56-jarige verslikte zich en moest direct naar het ziekenhuis. Daar overleed hij een dag later.

Onderzoek

Naar aanleiding van het overlijden van de bewoner stelden de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het OM elk een onderzoek in. De inspectie kwam tot de conclusie dat het incident het gevolg was van “een opeenstapeling van organisatorische gebreken”. Het OM onderschrijft deze conclusie. Volgens het OM is er echter geen causaal verband tussen de geconstateerde gebreken en het overlijden van de bewoner.

Aanbevelingen

De inspectie heeft aanbevelingen voor verbetering gedaan bij de raad van bestuur van Abrona, waar De Valkenier onder valt. De aanbevelingen zijn overgenomen en doorgevoerd, waardoor volgens de IGZ een vergelijkbaar incident in de toekomst wordt voorkomen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

OM: Artsen niet vervolgd voor operatie met dodelijke afloop

Neuroloog Twente vervolgd voor mishandeling

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.