Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ombuigingen AWBZ draaien uit op loopgravengevecht

Mark van Dorresteijn
De grootschalige ombuigingen in de AWBZ draaien uit op een loopgravengevecht. Dat stelt Sandra Korthuis, directeur Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De komende bezuinigingsoperaties vereisen daarom van het ministerie en de cliëntenorganisaties het nodige realisme en verantwoordelijkheidsbesef.
Ombuigingen AWBZ draaien uit op loopgravengevecht

“De VNG heeft al in maart 2009 met staatssecretaris Bussemaker afgesproken dat gemeenten voor een goede uitvoering de benodigde informatie zouden ontvangen over de getroffen doelgroep”, zegt Korthuis. “Deze afspraak is echter niet goed nagekomen; de toegezegde informatie kwam te laat, was onvolledig en de kwaliteit liet te wensen over.” In een open brief aan het CIZ laat de VNG weten dat de problemen in operationele zin weliswaar veroorzaakt worden door het CIZ, maar de instantie is uiteindelijk onderdeel van VWS. “Het gaat er ons dus om dat de staatssecretaris haar bestuurlijke toezegging aan de VNG niet gestand heeft gedaan.”

Actievere opstelling gemeenten

“Het wordt een beetje een welles-nietesverhaal”, reageert Annette Dijkstra, woordvoerder VWS. “Het ministerie heeft een hoop maatregelen genomen om de ombuiging in goede banen te leiden en dat hebben wij zeer doorwrocht gedaan. De gemeenten hebben een bedrag van 127 miljoen euro gekregen om de gevolgen van de bezuiniging op te vangen. Dat bedrag is wat ons betreft niet te weinig. We willen dat alle AWBZ-behoevenden die levenslange onverzekerbare zorg nodig hebben, geholpen worden.” Gemeenten kunnen zelf ook voor een actievere opstelling kiezen en meer initiatief tonen, meent Dijkstra. “Op het moment dat het CIZ niet voldoende informatie verstrekt, kunnen zij bij diverse instanties de gegevens opvragen. Het gaat immers om hun inwoners. Veel gemeenten doen dit ook en kunnen prima uit de voeten met dit bedrag. Het is vooral de VNG die er problemen mee heeft. Vreemd ook, dat ze daar nu pas mee komen, terwijl de afspraken bijna een jaar geleden gemaakt zijn.”

127 miljoen Wmo-budget

“Het is niet realistisch te verwachten dat het reserveren van een potje van tien á vijftien procent van het oorspronkelijke budget voor het opvangen van onvoorziene ernstige gevolgen, de problemen kan wegnemen”, meent Korthuis. “De gemeenten nemen ondanks belemmeringen wel initiatieven om getroffen mensen te helpen. Gemeenten continueren AWBZ-initiatieven met gemeentelijk geld, vergroten de capaciteit van bestaande gemeentelijke voorzieningen, en creëren van nieuwe typen voorzieningen. We kunnen er alleen een succes van maken als maatschappelijke partners zich verantwoordelijk en realistisch opstellen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook

CIZ betreurt onjuiste kritiek in De Ombudsman

VNG wil half miljard zorgpremie naar gemeenten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Het lijkt mij volstrekt ongewenst dat de uitvoering van de WMO naar de gemeente gaat, als patient ben je aan de willekeur van een gemeente afhankelijk met het vergoedebn an voorzieningen.
    Ook de expertise ontbreekt geheel een beleidsambtenaar of wethouder WMO weet nu eenmaal niets van gezondheidszorg en heeft ook geen scholing op dat gebied.
    Ik hoop dat het nieuwe kabinet de hele WMO heroverweegt en de uitvoerig laat aan deskundige en de voorzieningen voor iedereen toegeankelijk en niet afhankelijk in welke plaats hij woont.
    Verder hoe weten wij dat de gemeente het WMO geld gebruikt voor deze voorziening en niet in een ander potje stopt??

  2. Lees alle reacties
  3. Patientenorganisaties zijn door de WMO al geheel ‘uit elkaar gespeeld’. Straks moeten patienten ook nog opboksen tegen de willekeur van gemeenten om broodnodige zorg te vergoeden. Bovendien – je zal maar een hersenaandoening hebben…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.